Mușchi și alge în gazon: prevenție și combatare
Printre problemele serioase cu care gazonul tău s-ar putea confrunta la un moment dat se numără și apariția algelor și mușchilor.
Deși aceste plante - mușchi gazon, alge gazon - nu sunt încadrate în categoria buruienilor, nici nu acționează ca unele, cauzează numeroase neplăceri. Pe lângă faptul că se extind în spațiul care ar trebui să fie acoperit de gazon, sunt periculoase deopotrivă pentru adulți și copii: prin textura lor, zonele pe care le acaparează devin alunecoase, fie că este vorba exclusiv de gazon, fie că au ajuns și în zonele pietruite, alei etc.
Cum știi că ai alge sau mușchi pe gazon? Aspectul gazonului este modificat: există porțiuni rărite, iar pe alocuri ai remarcat fie prezența unui covor verde neted, fin (mușchii), fie un strat gelatinos, de culoare verde închis (algele).
CUM IDENTIFICI CORECT ȘI ÎN TIMP UTIL MUȘCHII ȘI ALGELE?
Spre deosebire de buruieni, pe care le remarci rapid printre firele de iarbă, mușchii și algele sunt prezente la nivelul gazonului, mai aproape de sol și, de multe ori, în zonele umbrite, spre marginile proprietății.
ALGELE sunt plante primitive, de culoare verde închis până la negru, care se depun într-un strat subțire atât pe sol, cât și pe țesuturile plantelor.
Algele verzi-albastre, specifice gazonului, sunt plante procariote, reunite în colonii filamentoase, cu pigment albastru (ficocianină) și pigment verde (clorofilă), reproducându-se prin diviziune directă (ca și alte bacterii).
Asemenea plantelor, algele conțin clorofilă, dar dezvoltă excrescențe similare cu cele ale ciupercilor. Algele prezente pe suprafața gazonului sunt algele albastre-verzi (organisme procariote), ce aparțin încrengăturii Cyanobacteria. Astfel, algele albastre se înrudesc cu algele (organisme eucariote) prin faptul că au în comun cloroplastul specific.
Ficocianină este pigmentul albastru cu ajutorul cărora algele sunt capabile să realizeze procesul de fotosinteză, prin intermediul căruia își produc hrana.
Cele mai cunoscute alge de gazon (cianobacterii) sunt Cleiul pământului și Oscillatoria.
Oscillatoria trăiește în apa murdară din gropi/șanțuri, precum și pe suprafața ghivecelor de flori.
Cleiul pământului (Nostoc commune) se dezvoltă pe solul umed, zonele umbrite, precum și pe scoarța arborilor. Această algă apare deseori în perioadele ploioase apare ca o masă gelatinoasă, de culoare verde.
Apariția lor pe gazon este un indiciu că va avea nevoie de îngrijire specială. Algele nu sunt toxice și nu afectează în mod direct gazonul, însă pot provoca pierderea vitalității gazonului, culoarea plantelor (firele de iarbă își vor pierde verdele sănătos, rezultatul fiind un gazon îngălbenit).
Dezvoltându-se în condiții de umiditate ridicată, cleiul pământului se va usca odată ce ploile sau irigarea excesivă vor înceta, dar în momentul în care va avea din nou hidratarea necesară, va reveni la viață.
În stare gelatinoasă, algele reprezintă un real pericol, creând zone alunecoase, iar când se usucă, pot restricționa dezvoltarea optimă a gazonului.
Cleiul pământului (Nostoc commune) se poate dovedi dificil de eliminat. Cea mai bună variantă pentru a controla răspândirea și reapariția acestor alge este să încurajezi dezvoltarea gazonului. În principiu, în cazul unui gazon sănătos, algele nu vor reprezinta o problemă.
De asemenea, este important să verifici și să optimizezi sistemul de irigare: asigură-te că funcționează optim, nu udă prea mult timp sau o cantitate mai mare de apă decât are nevoie gazonul.
Și un sistem de drenaj necorespunzător va influența modificarea condițiilor de mediu din grădină. Prin urmare, și drenarea este importantă: surplusul de apă, provenit de la precipitații sau cauzat de un sistem de irigare care nu funcționează optim, trebuie să fie distribuit pentru a evita stagnarea pe suprafața gazonului timp îndelungat.
MUȘCHII (briofite - încrengătura Bryophyta) sunt plante inferioare, cu circa 12.000 de specii. Mușchii sunt răspândiți în întreaga lume, de la zona ecuatorială la zonele polare, preferând biotopurile umede.
Mușchiul este o plantă care va crește oriunde găsește oportunitatea, dar preferă zonele umbrite.
MUȘCHI ÎN GAZON – CE FAVORIZEAZĂ APARIȚIA LOR?
Dacă ai remarcat apariția mușchilor în gazonul tău, este foarte posibil să te confrunți cu o problemă mai complexă: condițiile de mediu nu favorizează dezvoltarea armonioasă a gazonului, dar susțin apariția acestor plante primitive.
Factorii de mediu care contribuie la dezvoltarea mușchilor în defavoarea plantelor gazonului sunt: zonele umbrite, pH-ul scăzut al solului, solurile acide, drenajul necorespunzător, irigarea excesivă, traficul intens, solul compactat, fertilitatea scăzută a solului.
Totodată, apariția mușchilor pe gazon poate fi rezultatul mai multor cauze combinate.
Mușchii pot fi îndepărtați atât mecanic, cât și chimic, însă este important să reții faptul că orice soluție de îndepărtare a lor este temporară, până în momentul în care condițiile de mediu sunt echilibrate, astfel încât gazonul să se poată înviora.
GESTIONAREA MUȘCHILOR ȘI ALGELOR APĂRUTE PE GAZON
Mușchii sunt plante verzi primitive, non-parazite, care își produc propria hrană și nu dăunează în mod direct gazonului, ci mai degrabă acoperă zonele goale sau rărite, acolo unde gazonul nu se mai dezvoltă. Cu toate acestea, acestea plante nu ezită să acopere tot spațiul pe care îl au la dispoziție, afectând, în timp, gazonul.
Cel mai frecvent, mușchii se dezvoltă în perioadele cu ploi abundente, ierni cu temperaturi ridicate, primăveri cu umiditate mare. Perioada de dezvoltare a mușchilor reprezintă și momentul în care îi poți trata și îndepărta cu eficiență/în mod eficient.
Mușchii de gazon nu sunt pretențioși, astfel că nu necesită lumină multă sau nutrimente pentru a supraviețui, umiditatea reprezentând elementul esențial critic în menținerea și dezvoltarea lor.
CUM POȚI ELIMINA MUȘCHII?
Chiar dacă nu se încadrează în categoria buruienilor, apariția mușchilor pe gazon este la fel de neplăcută. Din fericire, în comparație cu buruienile, de mușchi poți scăpa mai ușor.
În cazul în care ai de-a face cu o apariție izolată, poți să-i elimini prin scarificare sau îndepărtarea manuală. Mai apoi, asigură-te că optimizezi condițiile în grădină, pentru a evita apariția lor în viitor.
Tratament natural
Întrucât mușchii nu au rădăcini puternici, pot fi îndepărtați cu ușurință, fără a exista riscul de apariție din aceeași plantă, așa cum se întâmplă cu buruienilor. De fapt, apariția și reapariția mușchilor este determinată de condițiile de mediu prezente, care le favorizează dezvoltarea, respectiv care stopează creșterea speciilor care alcătuiesc gazonul.
Tratament chimic
Dacă optezi pentru o soluție chimică de îndepărtare a mușchilor, perioadele recomandate de aplicare sunt primăvara și toamna, atunci când temperaturile sunt optime și vei putea inclusiv să supraînsămânțezi, pentru a completa zonele de pe suprafața cărora au fost îndepărtați mușchii.
- Respectă recomandările de aplicare oferite de producător
- În cazul în care mușchii sunt extinși pe o suprafață mare, poți efectua o scarificare înainte de aplicarea tratamentului anti-mușchi.
Așadar, optimizarea condițiilor - eliminarea surselor de umiditate, completarea gazonului în porțiunile lipsă, printr-o sesiune de supraînsămânțare în perioadele recomandate, fertilizarea cu nutrimentele neceseare, irigarea și tunderea adecvate - asigură creșterea armonioasă a gazonului, fără a te îngrijora de apariția mușchilor și algelor.
CUM POȚI ÎMBUNĂTĂȚI CONDIȚIILE DE MEDIU ÎN GRĂDINA TA?
Chiar dacă reușești să elimini mușchii, prin îndepărtarea manuală sau aplicarea unui soluții (naturală sau chimică), este importat să previi apariția lor prin adoptarea soluțiilor pe termin lung.
Astfel, mușchii nu vor mai apărea, cât timp condițiile de mediu nu sunt favorabile.
CUM POȚI REVIGORA GAZONUL AFECTAT DE MUȘCHI?
Efectuează aerarea
Perioadele recomandate pentru a efectua aerarea sunt primăvara și toamna, împreună cu alte lucrări de întreținere specifice acestor anotimpuri.
Frecvența cu care ar trebui realizată este de două ori pe an, mai puțin în cazul solurilor nisipoase, care se compactează mult mai greu și în cazul cărora aerare o dată pe an este suficientă.
În ceea ce privește temperatura optimă, este preferabil să planific aerarea între 15-20 °C; la această temperatură gazonul este mai relaxat și își va reveni mai repede după procedură.
Aerarea mai poate fi efectuată atunci când solul este tasat, după perioadele de trafic intens, după iernile cu multă zăpadă.
În funcție de suprafață, alege varianta optimă pentru efectuarea aerării: pentru grădinile cu dimensiuni reduse, va avea eficiență chiar și o furcă, în timp ce suprafețele mari acoperite cu gazon, este recomandată utilizarea unui aerator.
Programează o sesiune de supraînsămânțare
Zonele mai umbrite ale curții tale sunt mai predispuse la apariția mușchiului, astfel că este recomandat ca pentru aceste porțiuni să alegi amestecuri de semințe de gazon care vor face față umbrei. Află cum să faci supraînsămânțarea din articolul dedicat acestui subiect.
Asigură-te că nu tunzi gazonul foarte scurt
În general, gazonul tuns scurt, în condiții de mediu excelente, se dezvoltă armonios, tunderea la înălțime mică determinându-l să crească. În multe situații, stresul este resimțit de plante, care își vor pierde vigoarea, creându-se astfel și un mediu propice pentru apariția mușchilor.
Mușchiul pe gazon nu ar trebui să reprezinte o problemă complexă; atenția sporită la efectuarea lucrărilor de întreținere de bază și aplicarea tratamentului corespunzător vor transforma gazonul dintr-unul afectat de mușchi într-unul impecabil.
DE CE APAR ALGELE PE GAZON?
Când este vorba despre alge, suntem familiarizați ele în mediul acvatic și nu ne așteptăm să ne confruntăm cu apariția lor pe gazon.
Algele care apar pe gazon sunt plante verzi filamentoase (unicelulare sau multicelulare), care pot forma un strat dens sau o spumă pe suprafața solului.
Le vei remarca rapid și le vei identifica ușor – sunt plante de dimensiuni reduse, care nu au un aspect plăcut (cu textură gelatinoasă), producând o spumă pe suprafața umedă a solului.
CUM POATE FI PREVENITĂ RĂSPÂNDIREA ALGELOR?
Fertilitatea solului
Asigură-te că menții fertilitatea bună a solului.
În cazul în care rezervele de nutrimente din sol nu sunt echilibrate, atât creșterea, cât și calitatea plantelor gazonului vor fi afectate.
La nevoie, poți efectua chiar și un test de sol, pentru a identifica eventualele deficiențe și pentru a echilibra solul, fie prin amendament, fie aplicarea de îngrășăminte.
De cealaltă parte, dacă fertilizezi excesiv sau în perioade cu zile umede și călduroase, este la fel de dăunător pentru starea generală a gazonului ca și în cazul deficiențelor.
Optimizarea drenajului
Drenajul precar poate cauza umiditatea excesivă la nivelul solului.
Îmbunătățirea drenajului determină deplasarea corectă a apei în sol și la nivelul gazonului.
Drenajul precar ar putea fi corelat cu mai mulți factori: soluri argiloase, suprafață compactată cauzată de traficul intens și desfășurarea activităților sportive sau jocul copiilor (pentru care este recomandată aerarea).
Regimul de irigare efectuat corect
Irigarea excesivă este un factor care va favoriza apariția plantelor primitive - mușchi, alge, fungi, și, ulterior, apariția dăunătorilor și bolilor.
În primul rând, ajustează regimul de irigare prin raport cu cantitatea de precipitații din ultima perioadă.
Mai apoi, este important să eviți irigarea excesivă în zonele umbrite care sunt predispuse la apariția mușchilor, sau în zonele în care drenajul este precar.
Cel mai bine este să irigi gazonul conform unei scheme de irigare stabilită în funcție de condițiile pedoclimatice, atunci când gazonul are cu adevărat nevoie de apă.
Compactarea solului
Solul compactat stopează creșterea viguroasă a gazonului, intervine în procesul de drenaj și creează un mediu umed, propice pentru apariția mușchilor.
Solul compactat este unul dintre factorii susceptibili să determine apariția algelor, în special în zonele cu arbori și arbuști.
Spre exemplu, atunci când solul este compactat pe o înălțime de 10 cm, circulația către rădăcini a aerului, apei și a nutrimentelor este afectată radical. Totodată, este dificil pentru rădăcini să penetreze un sol compactat.
Toate aceste consecințe devin factori de stres pentru gazon și îi diminuează abilitatea de recuperare.
Solurile compactate pot fi soluționate prin efectuarea scarificării și aerării.
Optimizează circulația aerului la nivelul solului: scarificarea și aerarea
Stratul de tatch care se formează pe suprafața solului este alcătuit din rădăcini, tulpini și alte resturi și materii organice. Un strat de tatch (3-6 cm) se poate dovedi chiar benefic pentru gazon, protejându-l de temperaturile extreme.
În momentul în care va depăși această înălțime, va interveni în procesul de dezvoltare optimă, favorizând apariția dăunătorilor și bolilor.
Beneficiile aerării periodice:
- Este restabilit accesul la aer, apă și nutrimente către rădăcinile plantelor
- Plantele gazonului se dezvoltă armonios
- Este redus fenomenul de compactare a solului
- Favorizează descompunerea naturală solului
Gestionează problema unei grădini umbrite
În afară de condițiile de mediu și alți factori care favorizează apariția mușchilor, dacă în curte și grădină este mai mult umbră, poți adăuga încă un motiv pentru care te confrunți cu această problemă.
În acest caz, ai la dispoziție următoarele soluții: optează pentru un gazon instalat preponderent din specii care se dezvoltă în zonele umbrite, efectuează o toaletare a arborilor și arbuștilor din grădină, pentru a permite razelor soarelului să pătrundă.
Gazonul tău cum stă la capitolul plante nedorite – buruieni, mușchi, alge?
Ai fost nevoit să combați mușchii și/sau algele de pe suprafața gazonului tău, până acum? Pentru ce metodă ai optat - naturală sau aplicarea unui tratament chimic? Transmite-ne experiența ta – va fi apreciată atât de noi, cât și de restul membrilor din grupul nostru, pe Facebook.
Abonează-te și pe canalul nostru YouTube și rămâi conectat cu noi și pe rețelele noastre de socializare: Facebook, Instagram - îți furnizăm informații noi și utile, care te vor ajuta să obții și să te bucuri de un gazon frumos.