Lucrări de toamnă pe gazon
Toamna este unul dintre cele mai bune momente să lucrezi în grădină și să acorzi o atenție deosebită gazonului tău. Dacă în vară există unele lucrări pe care e mai bine să le eviți din cauza temperaturilor înalte, ei bine, toamna vine cu altfel de condiții și cerințe speciale de îngrijire. Dacă realizezi aceste lucrări la momentul potrivit, în restul anului vei avea mult mai puțin de remediat.
Un aspect absolut necesar de luat în considerare este ordinea în care realizezi lucrările de toamnă pe un gazon instalat. Respectă ordinea de mai jos pentru rezultate maxime și pentru a nu-ți risipi timpul, banii și energia.
- Curățarea gazonului de frunzele căzute
- Tunderea gazonului
- Irigarea grădinii dimineața
- Utilizarea erbicidelor
- Scarificarea gazonului
- Aerare și decomprimarea solului
- Supraînsămânțarea
- Adăugarea unui top dressing
- Fertilizarea gazonului
- Toaletarea sau curățarea copacilor
1. Curățarea gazonului de frunzele căzute
Frunzele căzute anunță schimbarea anotimpului, dar pe gazon nu trebuie să staționeze. Pe lângă că ziua este mai scurtă și nivelul de lumină este mai scăzut în comparație cu vara, frunzele căzute pe gazon fac umbră și mențin umiditatea, crescând și posibilitatea de invazii ale unor dăunători. Un gazon aflat într-o astfel de situație se va îmbolnăvi, iar în primăvară e foarte probabil să scoți la suprafață un gazon mort.
Frunzele curățate pot fi utilizate la compost pentru o fertilizare organică în anul următor.
2. Tunderea gazonului toamna
Atât primăvara, cât și toamna, gazonul continuă să crească. Speciile de gazon utilizate în țara noastră se bucură tocmai de aceste perioade cu temperaturi moderate și ploi. Odată cu ploile și cu adăugarea de fertilizanți, gazonul se înalță, iar tunderea se face altfel față de perioada de vară. În toamnă menține gazonul la o înălțime de aproximativ 5 cm. Dacă îl lași să crească peste 7 cm gazonul va fi predispus la boli și fungi cauzate de umiditate.
Pe de altă parte, dacă tunzi gazonul prea scurt într-o perioadă cu lumină scăzută, cum este toamna, limitezi suprafața care face fotosinteza și produce clorofila.
Tunderea în sezonul ploios vine cu alte provocări cum ar fi tunsul gazonului ud după zile întregi de precipitații care nu permit intrarea pe peluză cu mașina de tuns. Dacă te afli în această situație, pentru siguranța ta și pentru binele gazonului, există câteva lucruri pe care trebuie să le adaptezi noilor condiții. Chiar și tunderea realizată dimineața este o problemă, pentru că roua va afecta procesul. O posibilă soluție în acest caz este să tunzi după-masa când gazonul este uscat.
Ultima tundere înainte de venirea iernii trebuie să fie mai scurtă. Firele lungi de gazon lăsate peste iarnă vor duce la boli, dar tunse prea scurt ele nu vor beneficia de substanțele nutritive aflate în partea de sus a lamelor de iarbă. Înălțimea recomandată de tuns pentru iarnă este de 3-4 cm.
3. Irigarea gazonului continuă (tot dimineața)
Cu toate că nivelul de precipitații și evaporarea mai lentă a apei de pe gazon contribuie la o reducere în irigații, gazonul are în continuare nevoie de apă. Ploile obișnuite nu sunt suficiente pentru a te scuti de prea multe sesiuni de irigare și e posibil ca rădăcinile gazonului să nu se bucure prea mult de sursele naturale care nu sunt suficiente. Tocmai de aceea e bine să ai în vedere prognoza meteo ca să știi cum să procedezi în funcție de condițiile atmosferice.
Apropierea de iarnă înseamnă și îngheț peste noapte, așa că deconectează în această perioadă sistemele de irigare pentru a evita înghețul țevilor și conductelor. Oprește apa și elimin-o cu totul din sistemul de irigare.
4. Erbicidare
Majoritatea semințelor de buruieni din sol a germinat deja pe parcursul anului, iar toamna este ultima perioadă a anului în care mai poți să scapi de buruienile rămase. Dacă le lași să intre în iarnă, buruienile anuale și perene care se vor dezvolta în primăvară vor avea o rezistență crescută. Tocmai de aceea poți să folosești un erbicid selectiv acum, mai ales că nivelul de carbohidrați din plante este mai scăzut și sunt mai vulnerabile în fața erbicidelor. Suprafața frunzelor își pierde stratul protector odată cu trecerea timpului și scăderea temperaturilor și astfel frunzele vor absorbi substanțele din erbicide mult mai eficient, după care vor fi transmise în toată planta.
Buruienile perene sunt cele de care e bine să te ocupi în acest sezon, mai ales dacă vreo să eviți o peluză plină de păpădie în primăvară. Erbicidarea le va împiedica să adune nutrimente pentru supraviețuirea din timpul iernii, iar anul următor vei avea cu o grijă mai puțin.
O singură aplicare de erbicide în cursul unui an nu este suficientă pentru a scăpa de buruieni. Dar momentul în care alegi să realizezi erbicidarea determină gradul de eficiență. Pe de altă parte, erbicidele selective nu te vor scăpa de semințele de buruieni care deja se află în sol, rezistente pentru zeci de ani în condițiile potrivite, iar ele se vor dezvolta în noi plante cu prima ocazie, chiar cu următoarea primăvară. Singura variantă împotriva lor este aplicarea unui erbicid preemergent care acționează asupra semințelor, dar acesta rămâne în sol un timp mai îndelungat (vei eticheta fiecărui produs de acest fel) și va afecta și semințele de gazon în cazul în care vrei să supraînsămânțezi.
5. Scarificarea
Pentru gazonul instalat recent, adică în cursul anului curent, scarificarea nu ar trebui să fie o necesitate. Dacă observi, totuși, că este un strat semnificativ de iarbă uscată la baza gazonului, folosește o greblă cu care să o elimini ușor.
Pentru un gazon matur, scarificarea realizată de două ori pe an este o necesitate care îl menține sănătos. Toamna și primăvara sunt singurele momente în care e recomandat să scarifici pentru a nu deteriora gazonul mai tare. Înainte de scarificare tunde gazonul o treime din înălțimea sa.
Dacă folosești erbicide, încearcă să le aplici măcar cu o lună, ideal două înainte de a scarifica. Odată ce ai scarificat nu mai aplica erbicide și așteaptă mai bine până la primăvară.
După scarificare este nevoie să supraînsămânțezi de cele mai mult ori, iar apoi să folosești un îngrășământ. Nu neglija acești pași, deoarece sunt esențiali pentru revenirea gazonului.
6. Aerarea
Un sol compactat, mai ales după traficul din vară, este cauza multor probleme ale gazonului, iar aerarea este soluția ideală de prevenire și chiar de rezolvare a problemelor deja apărute. Gazonul uscat de la suprafață și din primii centimetri de sol, împreună cu tulpini și resturi vegetale din urma tunderilor, blochează apa, nutrienții și oxigenul, împiedicându-le ajungă la rădăcina firelor de iarbă.
Cum poți să îți dai seama dacă solul este compactat? Un prim test este unul de observare. Dacă vezi că se adună apă pe gazon, deși acest lucru nu se întâmpla în mod obișnuit, e posibil ca apa să aibă dificultăți să pătrundă în sol datorită comprimării pământului. Un alt indiciu de sol compactat este prezența mușchiului pe gazon. Tot o variantă de testare este și inserarea șurubelniței în pământ. Încearcă să o înfigi în sol înainte de a iriga gazonul. Dacă intră doar cu mari dificultăți, e nevoie de o aerare.
În cadrul aerării se produc găuri în gazon. Se poate realiza fie cu o furcă, un instrument ascuțit de cel puțin 10 cm, sandale de aerare special concepute pentru acest proces dacă suprafața nu este foarte extinsă, sau chiar un aerator. Aeratorul profesional face găuri în gazon și scoate tuburi de pământ, lăsând nutrimentele să pătrundă adânc în sol. Noile semințe vor avea șansa să dezvolte rădăcini adânci și puternice datorită aerării solului.
7. Supraînsămânțarea
Odată ce ai scarificat și aerat gazonul, pentru a-l aduce în cea mai bună formă, urmează o supraînsămânțare, adică plantarea de noi semințe într-un gazon deja stabilit. Această procedură va acoperi orice gol din gazon, în special zonele care au fost afectate în cursul anului. Un gazon des arată foarte bine și te scapă de majoritatea buruienilor care nu mai ai loc să se dezvolte. Toamna este momentul perfect pentru supraînsămânțare, la fel cum e și în cazul semănării unui gazon nou.
Pentru a realiza supraînsămânțarea corect, în urma lucrărilor deja menționate, este nevoie să distribui uniform semințele de gazon în zonele pe care vrei să le acoperi, apoi să le acoperi cu un strat subțire de nisip (5 mm) pentru a fi incorporate în sol. Până la germinare, semințele trebuie să fie constant într-un mediu umed. Asta înseamnă că în acea zonă trebuie să uzi mai mult față de restul grădinii, dar fără să lași apa să staționeze și să băltească.
8. Top dressing
Aplicarea unui strat de top dressing este foarte benefică pentru gazon și în general se folosește turbă, nisip sau compost. Printre efectele acestui strat se numără creșterea calității solului, îmbunătățirea drenajului, controlul thatch-ului, adică al stratului de uscăciune care se îndepărtează prin scarificare, contribuie la o supraînsămânțare eficientă prin încorporarea semințelor și protejează gazonul în timpul iernii.
Dacă vrei să adaugi top dressing pentru nivelarea solului, atunci fă-o înainte de supraînsămânțare pentru a nu acoperi semințele cu prea mult pământ, ceea ce ar face imposibilă germinarea lor. Altfel, folosește un strat subțire de nisip, cam 5 mm, pentru a acoperi semințele și a le facilita dezvoltarea. Pentru asta ajunge să aplici 3-4 kg /m2.
9. Fertilizarea
Mai ales după o vară cu temperaturi foarte înalte, fertilizarea gazonului este necesară pentru a-l ajuta să își revină. La începutul sezonului se poate aplica un fertilizant bogat în azot pentru dezvoltarea firelor de iarbă și înverzire, dar la final de toamnă, pentru pregătirea dinaintea iernii, este necesară aplicarea unui îngrășământ cu un conținut scăzut de azot (N) și mai mult fosfor (P), dar mai ales potasiu (K). Astfel gazonul va fi protejat în timpul sezonului rece de îngheț, iar în primăvară își va reveni foarte repede.
În cadrul lucrărilor de toamnă, fertilizarea gazonului se face după aerare, supraînsămânțare și tundere.
10. Toaletarea copacilor
Ramurile uscate ale copacilor pot să devină un pericol, mai ales atunci când sunt expuse la zăpadă și vânturi reci. Pentru a evita astfel de situații tăierea lor este indicată în perioada toamnei. În cazul copacilor de dimensiuni mai mici poți să tai ramurile afectate în apropiere de trunchi, iar apoi să lași rănile expuse să se vindece.
În cazul copacilor de mari dimensiuni, e recomandat să apelezi la o firmă profesionistă care are în dotare mașini și unelte potrivite pentru situații mai dificile.
Toate aceste lucrări de întreținere realizate corect și la momentul potrivit îți garantează un gazon fericit și rezistent pentru iarnă, dar și o toamnă ocupată. Iar dacă situația curentă a grădinii tale nu este pe placul tău și îți dorești o grădină proaspătă cu un nou gazon, tot toamna e momentul pentru acest proiect. Începe cu plantarea copacilor, arbuștilor și plantelor decorative pe care le dorești în grădină, iar la final însămânțează un gazon profesional cu ajutorul instrucțiunilor noastre.
Plantarea copacilor, arbuștilor și a altor plante
Amenajarea grădinii cu speciile pe care ți le dorești este ideală în perioada de toamnă. Dacă plantezi la începutul toamnei, rădăcinile vor avea timp să se stabilească în sol înainte de sosirea iernii. Fiecare tip de plantă se plantează într-un anumit mod, așa că ține cont de particularitățile fiecăreia înainte de a acționa.
Ca regulă generală pentru multe tipuri de copaci, arbuști sau rizomi, sapă o gaură cu un diametru de două ori mai mare decât rădăcina, la o adâncime la care să intre rădăcina cu totul. Poziționează copacul sau planta în gaură, adaugă pământ până când rădăcina e acoperită și ajunge chiar până la nivelul solului. Adaugă apă pentru fixare și, în cazul copacilor și arbuștilor, mai adaugă puțin pământ în partea de sus a tulpinii.
Însămânțarea unui gazon nou
Dacă vrei un gazon în grădină, toamna este cel mai bun moment pe care îl poți alege. Competiția din partea altor semințe este nesemnificativă, spre deosebire de primăvară, solul este cald după ce a trecut prin vară, iar nivelul de umiditate alături de sistemul de irigare va asigura condițiile optime pentru germinarea semințelor de gazon.
Acestea sunt lucrările de toamnă pentru gazon pe care le poți realiza în fiecare an, iar rezultatele vor fi vizibile în cel mai scurt timp. Dacă te-au ajutat aceste sfaturi, te așteptăm și în Grupul Gazonul să ne arăți poze cu grădina ta! Haide în comunitatea noastră alături de specialiști gata oricând să îți răspundă la întrebări ori să îți ofere sfaturi și, mai ales, alături de iubitorii de gazon din România!