Așa cum știi, toamna e sezonul când punem la punct gazonul! Indiferent de aspectul în care se regăsește la final de vară, tot va fi nevoie să realizezi câteva lucrări specifice de întreținere, care vor pregăti gazonul pentru a face față pe timp de iarnă și pentru o revenire spectaculoasă în primăvară.
De altfel, un gazon sănătos încă de la începutul primăverii reprezintă motivația principală pentru a efectua lucrările de întreținere standard și pe cele sezoniere, specifice toamnei.
Iar dacă este nevoie să aloci câteva zile pentru îngrijirea gazonului în perioada ce urmează, de ce să nu planifici și să te ocupi de amenajarea unui spațiu de relaxare pe timp de toamnă?
TOAMNA – MOMENTUL IDEAL PENTRU A EFECTUA LUCRĂRI ÎN GRĂDINĂ
În ceea ce privește lucrările de toamnă recomandate, asigură-te că le efectuezi corect, dar ajustează întotdeauna regimul de mentenanță în funcție de starea gazonului.
Fiecare grădină e unică și fiecare gazon e diferit, așa că nu este nevoie an de an de toate lucrările de revigorare a gazonului. Totuși, este necesar să ajustezi regimul de întreținere la condițiile de toamnă: temperaturi mai scăzute, mai multe ploi și mai puține ore cu lumină intensă.
Este important să reții că un gazon frumos se obține prin îngrijirea specifică fiecărui anotimp. Cât timp acorzi atenție fiecărei etape din regimul de întreținere a gazonului, la sosirea toamnei îți va fi mai ușor să-l reabilitezi.
Pe scurt, regimul de întreținere prezintă câteva modificări pe timp de toamnă, incluzând curățarea constantă a gazonului de frunzele căzute, tunderea și irigarea, aplicarea de erbicide la nevoie, fertilizarea, aerarea, scarificarea.
Fertilizarea de toamnă este una dintre lucrările care nu trebuie omise – îngrășământul aplicat acum ajută la restaurarea gazonului după stresul din timpul verii, pregătindu-l și pentru condițiile dure din timpul iernii.
Anotimpurile optime pentru a repara zonele moarte sau porțiunile rărite ale gazonului, printr-o sesiune de supraînsămânțare, sunt toamna și primăvara. Dar dacă ar fi să alegem, condițiile de mediu (temperaturile și umiditatea solului) ce permit inclusiv instalarea unui gazon, prin însămânțare sau montarea de gazon rulou, sunt mai potrivite pe timp de toamnă.
De asemenea, dacă îți dorești să diversifici vegetația din grădină, poți începe cu gazonul – la completarea sau chiar instalarea lui, în luna septembrie, adaugă trifoi alb. În cazul în care preferi ghizdeiul, va trebui să aștepți până în primăvară, lunile optime pentru plantarea lui fiind aprilie și mai. Mixarea gazonului cu trifoi și ghizdei îți aduce numeroase avantaje privind regimul de întreținere, precum și beneficii solului și plantelor care alcătuiesc gazonul.
GATA DE TOAMNĂ? IATĂ CUM ÎȚI POȚI PETRECE TIMPUL LIBER LA AER CURAT TOT ANUL
Preferi temperaturile ridicate ale verii, iar toamna obișnuiești să îți muți toate activitățile de recreere în interior? Doar pentru că se aproprie sezonul rece, nu înseamnă că tu și cei dragi nu vă puteți bucura în continuare de verdele gazonului și aerul răcoros al zilelor de toamnă.
Așadar, zilele alocate îngrijirii gazonului sunt prilejul ideal să efectuezi și câteva modificări pentru amenajarea unui spațiu de relaxare în perioada rece a anului.
Suntem de părere că nu ar trebui să te simți condiționat de vreme pentru a ieși în grădină, mai ales că doar prin adăugarea câtorva elemente de amenajare și decor, perioada petrecută afară este prelungită.
Așadar, în ce constă crearea spațiului potrivit petrecerii timpului în grădină, în perioada sezonului rece?
În vederea amenajării unei zone de relaxare în perioada rece a anului, este esențial să te ocupi mai întâi de aspectele principale: protecție contra condițiilor meteo (precipitații, vânt), încălzirea și iluminarea.
Ulterior va urma decorul, de la alegerea mobilierului și până la stabilirea ultimelor detalii: o schemă cromatică, un stil decorativ, țesături și obiecte decorative.
LOCUL POTRIVIT
De unde ți-ar plăcea să privești apusurile de toamnă? Ceea ce contează în momentul în care decizi care parte a grădinii va fi amenajată este să identifici și să răspunzi la întrebările potrivite: ce suprafață ai la dispoziție?, există o terasă, o zonă acoperită sau posibilitatea construcției uneia?, vegetația este constituită doar din gazon sau îngrijești și o grădină cu flori, arbori sau arbuști?
Există numeroase variante să utilizezi la maxim spațiul de care dispui, inclusiv pentru grădinile de dimensiuni mici, care nu dispun de terasă sau spațiul necesar pentru amenajarea uneia. Deseori zona de relaxare este desemnată în apropierea casei, deoarece este practic să utilizezi pereții casei pentru adăugarea elementelor de construcție (montarea unei pergole, a unui panou radiant etc).
Pentru curțile care sunt deja prevăzute cu terasă, unde a fost montată o copertină, o pergolă sau un foișor, proiectul se desfășoară mai simplu și chiar mai rapid, fiind nevoie să optimizezi iluminarea, încălzirea și decorul.
Astfel, proiectul poate fi pus la punct atât în ceea ce privește protecția contra precipitațiilor și vântului, prin adăugarea unei pergole sau copertine (retractabile sau nu), precum și încălzirea, fiind mult mai ușor de montat un dispozitiv de încălzire pe perete sau să amplasezi un șemineu portabil (pe gaz sau pe lemne).
CONFORTUL TERMIC
Când toamna este lungă și însorită, cu puține ploi, nu te îngrijorează temperaturile mai scăzute la venirea serii. Pentru zilele cu vânt, mai reci, îți vei dori să ai aproape o pătură călduroasă și o băutură fierbinte. Dar dacă vrei să treci la nivelul următor și să asiguri o sursă de încălzire permanentă, care să acopere o suprafață mai mare, orientează-te către un șemineu portabil sau montarea unui dispozitiv proiectat pentru încălzirea în exterior (panou radiant, radiator cu halogen care se montează pe perete, încălzitor pentru terasă).
Gama actuală de dispozitive de încălzire pentru exterior este concepută pentru a da randament, fără a dăuna mediului, așa cum o făceau unele modele dintre dispozitivele vechi. Prin urmare, nu-ți mai rămâne decât să alegi varianta potrivită pentru suprafața care trebuie încălzită și să te asiguri că soliciți ajutorul unui specialist pentru montajul corect al dispozitivului.
De asemenea, recomandăm să acorzi întotdeauna atenție sursei de încălzire, să nu rămână niciodată nesupravegheată când este în funcțiune pentru mai multe ore.
ILUMINAREA
Pe timpul verii, iluminarea este adăugată grădinii pentru a crea o ambianță aparte, dar și pentru a extinde orele petrecute afară. Același lucru este valabil și pe timp de toamnă și mai târziu, iarna: alese corect, luminile pun în valoare deopotrivă decorul natural și pe cel creat cu ajutorul elementelor decorative.
Odată cu venirea toamnei, zilele sunt mai scurte, iar timpul petrecut în exterior ar putea fi limitat după apus. Nu și dacă alegi iluminarea potrivită, fără a fi nevoie de instalarea unui sistem complex. Optimizarea iluminării în curte se face prin instalarea unor corpuri de iluminat concepute pentru spațiul exterior (stâlpi de iluminat, corpuri de iluminat cu LED, lămpi solare), însă pentru crearea spațiului de relaxare îți recomandăm să alegi și decorațiuni luminoase, acestea vor fi cele care completează decorul.
MOBILIERUL ADECVAT
Dincolo de design și aspect, mobila de exterior trebuie să fie rezistentă la apă și la condițiile de mediu. Selectează dintre piesele de mobilier destinate utilizării la exterior, oricare ar fi preferințele tale privind materialul și culoarea. Piesele de mobilier confecționate din materiale sintetice sunt mai ușor de întreținut, dar nu au finisajele pe care le prezintă piesele confecționate din materiale naturale.
Mobilierul realizat din lemn este rezistent și face față condițiilor meteo specifice perioadei reci a anului, dar cel mai probabil va avea nevoie să fie tratat cu soluții protectoare (ulei de tec în cazul lemnului de foioase și impregnant pentru rășinoase).
Când spațiul este restrâns, o idee bună este să alegi un set de mobilier pliabil – se întreține și se depozitează ușor.
DECORUL ȘI ALEGEREA ȚESĂTURILOR
Nimic nu se compară cu ultima etapă din proiectul de amenajare a spațiului de relaxarea – crearea unui decor, alegerea obiectelor decorative și a țesăturilor (huse de protecție pentru mobilier, pături, fața de masă, perne etc.). Orice ai alege,
În privința decorului, cel mai bun aspect este faptul că poți jongla cu elementele decorative de la un sezon la altul: culori, tematică, condiții meteo.
În situația în care ai de-a face cu o grădină care nu a mai fost îngrijită de multă vreme, vrei să reamenajezi și nu știi de unde să începi, te va ajuta să ai un plan bine pus la punct – tot toamna este sezonul ideal pentru a demara un proiect amplu de decor și amenajare. Vei mai găsi câteva sfaturi de decorare a grădinii pe blogul nostru, inspiră-te și din acest text.
Tu ce pași vei urma pentru a-ți transforma grădina într-un loc în care te simți bine tot anul?
Dacă ai citit până aici, te-au ajutat informațiile noastre și vrei să te conectezi cu noi și pe alte platforme, abonează-te la canalul nostru YouTube, și înscrie-te în grupul Gazonul, pe Facebook, unde poți discuta cu ceilalți membri și echipa noastră despre întreținerea gazonului și alte subiecte corelate acestui subiect.
Suntem prezenți și pe Instagram, urmărește-ne pentru a afla constant informații utile despre îngrijirea corectă a gazonului.