Un gazon sănătos începe cu fertilizarea de toamnă
2020-11-25
Îngrășământul pe care gazonul îl primește de-a lungul unui an ajută la dezvoltarea sa corectă, rapidă și sănătoasă. Fiecare anotimp are propriile sale capricii și aduce noi provocări. Însă, dacă îi oferi gazonului substanțele nutritive potrivite pentru fiecare situație, el va fi protejat de factorii care altminteri i-ar putea dăuna. În ceea ce privește fertilizarea de toamnă a gazonului, un îngrășământ cu un conținut bogat de potasiu este exact ceea ce are nevoie.
Ce fel de îngrășământ ar trebui să aplici toamna?
La final de vară și început de toamnă, un fertilizant precum Balance va ajuta gazonul să își revină după temperaturile crescute din sezonul cald, dar și în situații precum revenirea după boli, erbicidare sau insecte dăunătoare la nivelul solului și al peluzei.
Dintre produsele marca Gazonul, fertilizantul Fortify este cel pe care ți-l recomandăm la final de toamnă, dar și la începutul verii. Este, practic, tipul de îngrășământ pe care e bine să îl folosești atunci când urmează perioade stresante pentru gazon, iar temperaturile extreme din vară și iarnă intră cu siguranță în această categorie. Fortify e tipul de fertilizant care se concentrează pe rădăcinile gazonului datorită unui conținut bogat de potasiu (24%). Chiar și datorită faptului că este un fertilizant cu eliberare prelungită contribuie la dezvoltarea rădăcinilor în adâncime.
Importanța unor rădăcini adânci și puternice la gazon
Motivele pentru care vrei ca rădăcinile să nu fie neglijate în această perioadă sunt multiple.
- Mai întâi, gazonul de sezon rece (cum este cel prezent pe teritoriul țării noastre, rezistent la temperaturi negative), se oprește din creștere atunci când este prea cald sau prea rece. Este modalitatea sa evolutivă de a se proteja de factori extremi dăunători - intră în hibernare. Din acest motiv, vei observa chiar pe gazon că nu mai este nevoie să tunzi (cel puțin la fel de des), dar se poate și îngălbeni puțin în astfel de situații, ceea ce este perfect normal. Cu toate că este încetinită creșterea firelor de iarbă, rădăcinile continuă să se dezvolte în voie în adâncime.
- Rădăcini bine dezvoltate și înfipte în sol înseamnă un gazon foarte rezistent care pătrunde adânc în sol pentru a găsi nutrienți și apă. Din acest motiv, irigarea în adâncime, aerarea și fertilizarea sunt toate lucrări de întreținere necesare pentru o peluză sănătoasă. Gazonul care are rădăcinile bine dezvoltate va fi la adăpost în sezonul rece, sub straturi de zăpadă, vara va rezista traficului fără probleme și nu va putea fi smuls cu ușurință.
- Adâncimea rădăcinilor înseamnă o durată de viață prelungită și o eficiență mai mare de absorbție a substanțelor nutritive din sol. Rădăcini adânci înseamnă și o toleranță mai bună la frig și secetă, așadar nevoi reduse de apă (comparativ cu un gazon care are rădăcinile aproape de suprafața solului și cere apă imediat ce rămâne fără resurse).
Acum că ai aflat ce se întâmplă în perioadele verii și ale iernii, dar și importanța dezvoltării rădăcinilor, continuăm discuția cu fertilizarea de toamnă.
Cum fertilizezi gazonul toamna?
Hrana pentru gazon din perioada toamnei se împarte de fapt în două etape.
Mai întâi, după trecerea verii e nevoie să ajuți gazonul să își revină cu ajutorul unui îngrășământ cu un conținut crescut de azot. Toamna este unul dintre cele două momente ale anului (primăvara este celălalt) în care gazonul se află într-o perioadă de creștere activă. Este perioada în care gazonul va fi în cea mai bună stare din întregul an, atât timp cât are tot ce îi trebuie.
Pentru ca peluza să aibă culoarea verde pe care ți-o dorești, în timp ce gazonul se dezvoltă frumos în perioade cu temperaturi moderate, un fertilizant cu azot va contribui la buna dezvoltare a firelor de iarbă. Este un aspect important într-o perioadă a anului în care ziua devine mai scurtă și cantitatea de lumină pentru producerea clorofilei este redusă. În această situație te poate ajuta un fertilizant lichid foliar, cu eliberare lentă, care să conțină o cantitate bogată de azot și care va contribui la procesarea și creșterea conținutului de clorofilă din firele de iarbă.
Cea de-a doua etapă este la finalul toamnei, când temperaturile scad tot mai mult și astfel venirea iernii se anunță iminentă. După mijlocul lunii octombrie și până la jumătatea lunii noiembrie, în condiții normale fără îngheț și zăpezi precoce, este nevoie să pregătești gazonul pentru intrarea în sezonul geros. Asta înseamnă lucrări de întreținere pentru a-l stimula să-și crească rezistența la factorii de stres ce urmează. Acesta este momentul în care azotul trebuie să fie cât mai scăzut, iar cantitatea de fosfor și în special de potasiu din fertilizant să fie crescută.
Această fertilizare de toamnă a gazonului îi asigură cantitatea de carbohidrați care va fi necesară supraviețuirii din timpul iernii. Cu un stoc de substanțe nutritive în sol din care să se hrănească toată iarna, gazonul nu va duce lipsă de nimic în timpul hibernării din iarnă. Îmbogățit astfel toamna, în primăvară nu va avea nici o dificultate să își revină imediat ce temperaturile se schimbă. Un gazon corect fertilizat în toamnă va avea o mare capacitate de dezvoltare în următorul sezon de creștere.
De ce fertilizarea de toamnă este cea mai importantă?
Toamna este cel mai bun moment al anului pentru mai multe lucrări ce țin de gazon și grădină, iar dintre toate, însămânțarea și fertilizarea sunt cele mai importante. Odată vara încheiată și căldurile toropitoare la distanță, gazonul poate să își refacă forțele înainte de noi situații extreme. Așadar, toamna oferă câteva avantaje:
- Umiditatea adusă de toamnă prin roua dimineții și precipitații ajută descompunerea fertilizantului și absorbția sa de către firele de iarbă.
- Gazonul are ocazia să își facă rezerve de hrană și energie pentru a rezista înghețului.
- Un gazon care a rezistat unei ierni este un gazon mai rezistent și mai puternic.
- Dezvoltarea rădăcinilor în perioada toamnei contribuie la o reînviere mai puternică a gazonului devreme la primăvară.
Când realizezi ultima fertilizare din an?
Este de preferat să aplici îngrășământul de toamnă cu 2-3 săptămâni înainte de primul îngheț, astfel încât o parte din nutrienți să aibă timp să ajungă la rădăcini și să acționeze. Granulele pe care e posibil să le vezi în continuare printre fire vor continua să se descompună sub influența apei, solului și a microorganismelor, ajungând în sol și reprezentând o sursă deosebit de valoroasă pentru gazon pe timp de iarnă.
În general, oricând între mijlocul lunii octombrie și mijlocul lunii noiembrie reprezintă o perioadă bună pentru lucrările finale înainte de sosirea iernii, fertilizantul fiind printre ultimele de pe listă. Ideal este să planifici aceste lucrări în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție, condițiile meteorologice și lucrările de întreținere pe care vrei să le realizezi.
Odată ce ai realizat ultima fertilizare de toamnă, dar și ultima din an, e timpul să te pregătești și tu pentru iarnă. Îți punem la dispoziție resursele Gazonul, astfel încât odată cu noul sezon să fii înarmat cu toate informațiile pentru o întreținere corespunzătoare a gazonului. Alătură-te și tu Comunității Gazonul pentru a fi înconjurat de alți iubitori de grădini frumoase și îngrijite. Este un spațiu dedicat sfaturilor, recomandărilor și încurajărilor tuturor membrilor, iar specialiștii Gazonul sunt prezenți pentru a-ți oferi răspunsurile pe care le cauți.