Gazonul în timpul verii - Cele mai frecvente probleme cu care te poți confrunta
La fel ca restul vegetației, și gazonul se va comporta diferit de la un sezon la altul, în funcție de factorii de mediu.
Din momentul în care înțelegi necesitățile sale și înveți să ajustezi regimul de îngrijire, vei avea parte de un gazon aspectuos tot anul. Iar dacă primăvara preocuparea principală este să obții un gazon sănătos, de un verde plăcut, vara vine, în sfârșit, momentul să te bucuri de el.
Însă condițiile meteo caracteristice verii pot deveni foarte ușor un factor stresant pentru peluză, iar anumite probleme pot surveni oricât de corect vei efectua regimul de întreținere.
CE POATE AFECTA GAZONUL ÎN PERIOADA CALDĂ A ANULUI?
Cum poate avea de suferit gazonul în timpul verii, având în vedere că urmezi cu strictețe planul de întreținere stabilit?
Nu doar factorii climatici – temperaturi crescute, caniculă, secetă, umiditatea ridicată sau scăzută – ar putea dăuna gazonului. Ia în considerare și faptul că petreci mai mult timp în curte și grădină, ceea ce înseamnă pășirea frecventă pe gazon: petreceri cu cei dragi, jocuri, activități sportive.
Recomandarea noastră este ca, de acum înainte, să consideri vara drept anotimpul în care iei toate măsurile pentru a menține și pentru a te bucura de rezultatul obținut în primăvară: un gazon cu aspect general plăcut, de un verde intens.
TRAFICUL INTENS
Odată cu petrecerea mai multor ore în exterior, se va intensifica și activitatea desfășurată pe suprafața gazonului, însemnând că îl vom solicita mai mult.
De aceea, este important să eviți sau să limitezi:
- parcarea mașinii, depozitarea echipamentelor de întreținere pe iarbă
- alimentarea cu combustibil, schimbarea uleiului mașinii de tuns iarba direct pe gazon
- desfășurarea activităților intense, în special în zonele cu porțiuni rărite
De cele mai multe ori, dacă traficul intens este cauza principală care alterează aspectul, densitatea și starea generală a gazonului tău, problema va fi remediată de îndată ce restricționezi acțiunile și activitățile care îi dăunează.
La nevoie, atunci când există zone moarte sau rărite, poți programa în viitor, în intervalul recomandat, și îndesirea gazonului prin însămânțare.
ACTIVITATEA ANIMALELOR DE COMPANIE ȘI A CELOR SĂLBATICE
Când locuiești la casă, nu este o surpriză ca animalele sălbatice să apară pe proprietatea ta. Exceptând cârtițele, pentru care ai nevoie de un sistem de protecție care necesită o instalare complexă, accesul animalelor sălbatice de talie mai mare poate fi restricționat prin împrejmuirea cu un gard de înălțimea potrivită.
Iar dacă ai animale de companie, activitatea lor ar putea contribui la deteriorarea gazonului, fie chiar și numai pe porțiuni limitate. Ca și tine, în perioada verii, câinii și pisicile vor petrece mai mult timp în exterior.
Din acest articol poți învăța cum să gestionezi această provocare, aceea de a limita efectele pe care le are activitatea animalelor tale de companie asupra aspectului și stării generale a gazonului.
IRIGARE NECORESPUNZĂTOARE
Zilele caniculare te-ar putea convinge să modifici regimul de irigare, crezând că solul are nevoie de mai multă apă decât de obicei. Nici nu te-ai înșela, dar în realitate, chiar și în zilele cu temperaturi extreme, irigarea se efectuează ținând cont și de alte aspecte: tipologia solului, cantitatea de precipitații din ultimele zile, tipul de gazon și necesitățile sale.
Inclusiv orele la care irigi pot avea un efect benefic sau negativ: cel mai bine este să irigi dimineața, când rata de evaporare este scăzută, iar apa va avea timp să fie absorbită până la orele cu soare puternic.
Cât despre irigarea seara, argumentul contra este simplu: de la momentul în care ai irigat, în timpul nopții, urmează multe ore fără ca apa să se usuce pe firele de iarbă, ceea ce poate favoriza apariția mucegaiurilor.
Aici ai un ghid complet pentru irigarea corectă, indiferent de stadiul în care se află gazonul (gazon proaspăt semănat sau instalat), condițiile de mediu, tipul plantelor care alcătuiesc gazonul.
ZONE RĂRITE SAU MOARTE
În cele mai multe situații, porțiunile rărite sau zonele moarte pot fi cauzate de boli, acțiunea mecanică, traficul intens sau acțiunea directă a substanțelor chimice.
Este important de menționat faptul că, pe timp de vară, nu este recomandată însămânțarea, așa că te poți concentra mai degrabă pe identificarea cauzei acestor zone rărite/moarte, rămânând să te ocupi de completarea lor prin însămânțare sau montare rulouri în primăvară.
APARIȚIA BURUIENILOR
Pentru a te bucura de un gazon impecabil, îndepărtarea buruienilor reprezintă un proces care trebuie să înceapă în primăvară, întrucât o mare parte dintre ele se dezvoltă încă din această perioadă.
Când vine vorba despre buruieni, este important să reții faptul că nu este deloc ușor să le elimini complet, din mai multe motive.
În primul rând, răspândirea semințelor lor este favorizată de vânt, păsări, dar și de utilizarea mașinii de tuns iarba și altor echipamente necesare îngrijirii gazonului. Mai apoi, o mare parte dintre semințele care ajung pe suprafața gazonului, unele aduse chiar de tine, pot rămâne în sol mai mulți ani până să germineze și să răsară.
Pentru a acționa eficient contra buruienilor cu erbicidele potrivite, fără a dăuna și gazonului, este important să le identifici corect. Informează-te din acest articol, în care este descrisă maniera în care poți acționa pentru îndepărtarea a trei dintre cele mai răspândite buruieni.
BOLI FUNGICE
Cu cât un gazon este mai solicitat și mai precar îngrijit, cu atât va fi mai vulnerabil la acțiunea agenților patogeni. În ceea ce privește bolile cauzate de fungi, prevenția este esențială, începând cu îngrijirea propice, care-i asigură gazonului capacitatea de a face față în mod natural condițiilor de mediu nefavorabile.
Cele mai cunoscute boli care afectează gazonul pe timp de vară sunt: dollar spot (care tinde să apară atunci când apa rămâne pe firele de iarbă noapte, mai multe ore), pătarea frunzelor și Pythium (cauzate de agenți patogeni care iau amploare în perioade cu temperaturi ridicate și umiditate crescută), despre care poți afla mai multe parcurgând acest articol.
De asemenea, pe canalul nostru YouTube, există câte un material video dedicat fiecăreia dintre cele trei boli, care se pot manifesta cu precădere pe timpul verii: Pythium, Pătarea frunzelor și Dollar spot.
Cauzele apariției bolilor fungice sunt numeroase, variind de la elementele pe care nu le poți controla (temperaturi ridicate, perioade de secetă, precipitații abundente, care aduc deseori modificarea umidității din sol și aer), la ritualul incorect de irigare, solul compactat, fertilizare necorespunzătoare sau omiterea ei din regimul de îngrijire.
CARE ESTE LEGĂTURA DINTRE BOLI ȘI ECHIPAMENTUL DE TUNS GAZONUL?
De fiecare dată când îl tunzi, gazonul este forțat să se regenereze și să se dezvolte. Pentru ca dezvoltarea să fie optimă, este important să te asiguri că lamele mașinii de tuns iarba sunt bine ascuțite, iar cosirea nu se transformă într-un moment stresant.
Reține faptul că o lamă neascuțită va provoca mai multe răni la nivelul firelor de iarbă, creând astfel un număr mai mare de puncte prin care agenții patogeni pot infecta gazonul.
De asemenea, tunderea efectuată incorect va solicita gazonul mai mult decât este nevoie. Învață de aici cum trebuie tuns gazonul în condiții normale, dar și cum să ajustezi ritualul de tundere atunci când ploile nu încetează, iar tu nu mai poți amâna cosirea.
CELE MAI MULTE BOLI ALE GAZONULUI SE DECLANȘEAZĂ VARA
Există o întreagă listă de agenți patogeni – diverși fungi, bacterii și virusuri – care cauzează boli pe timp de vară.
Deși fiecare dintre agenții patogeni acționează în diferite momente ale anului, condițiile de mediu caracteristice - temperaturi ridicate, umiditate excesivă - au efectul de a transforma vara într-un moment prielnic de îmbolnăvire, gazonul devenind vulnerabil atât la boli, cât și la dăunători.
Îți va fi de folos să parcurgi acest articol, în care sunt detaliate principalele boli ale gazonului, vei învăța să le identifici, cum pot fi vindecate, precum și măsurile pe care le poți lua pentru prevenție.
Referitor la prevenția bolilor, primul pas este să cunoști tipul plantelor din gazonul instalat, unele specii fiind mai predispuse la dezvoltarea anumitor boli.
Tocmai din acest motiv, este extrem de important să alegi varianta de semințe de gazon sau rulouri de gazon luând în considerare condițiile de mediu specifice locului de instalare.
Spre exemplu, dacă îți dorești ca aspectul gazonului să se distingă prin finețe, trebuie să cunoști faptul că speciile care îl compun pot fi mai pretențioase și mai sensibile la factorii externi. De cealaltă parte, speciile de plante care compun gazonul mai rezistent la boli, dăunători și factori de mediu, nu au același foliaj fin.
REZERVĂ SCĂZUTĂ DE NUTRIMENTE
O dezvoltare armonioasă a gazonului înseamnă să refaci în permanență rezervele de nutrimente de la nivelul solului, din care plantele să își preia ce au nevoie.
Astfel, fertilizarea este o etapă importantă în îngrijirea gazonului, prin intermediul căreia se asigură aportul de micro și macronutrimente care vor ajuta gazonul să facă față bolilor, dăunătorilor și factorilor externi la care va fi supus.
Formula potrivită și cantitatea de aplicat sunt stabilite conform indicațiilor producătorilor, depinzând și de sol, tipologia gazonului și de cât de stresat este gazonul zilnic.
Așadar, există mai multe variabile care influențează starea generală a gazonului tău pe timp de vară, de la stresul la care este supus, la modalitatea de îngrijire, până la elementele care nu pot fi controlate și care generează situații neprevăzute, cum sunt condițiile meteo extreme, bolile, dăunătorii.
Cum efectuezi ritualul de îngrijire? Te-ai confruntat cu problemele enumerate mai sus?
Dacă întâmpini dificultăți în identificarea unei boli și/sau nu știi care sunt factorii cauzatori (agenți patogeni, acțiune mecanică, acțiune chimică), ne face plăcere să-ți oferim consultanța noastră.
Alege să te conectezi rapid cu noi! Te invităm în grupul nostru, pe Facebook, pentru a discuta atât cu noi, cât și cu alte persoane pasionate, despre problemele care pot afecta gazonul, dar mai ales, despre cum le poți soluționa.
P.S.: Experiența ta ne ajută să creăm materialele de care ai nevoie: aici, pe blog, dar și pe canalul nostru YouTube.