Întreținerea gazonului vara: Lucrări în grădină în sezonul cald
Cele mai importante lucrări de întreținere a gazonului trebuie realizate primăvara și toamna. Însă, doar pentru că e vară nu înseamnă că poți să neglijezi gazonul, acesta având nevoie de îngrijiri și atenție. Ca răsplată pentru munca ta, gazonul va fi pregătit pentru picnicuri și grătare cu familia și prietenii, va fi gata de joacă atât pentru copii, cât și pentru animăluțele de lângă casă și îți va oferi relaxarea de care ai nevoie de fiecare dată când te vei plimba pe el. Tocmai din acest motiv ți-am pregătit un articol despre întreținerea gazonului vara, din care tu vei afla exact cum poți să îl ajuți să depășească sezonul călduros fără probleme.
Mai întâi, e important să știi că majoritatea tipurilor de gazon comercializate în țara noastră, sunt categorisite ca fiind specii de gazon pentru sezon rece. Diferența dintre gazonul pentru sezonul rece și cel pentru sezonul cald este temperatura la care crește. Așadar, gazonul de sezon rece va începe creșterea devreme în primăvară pentru ca tu să te bucuri de o grădină verde un timp îndelungat. Însă, din acest motiv, este posibil ca în perioada verii, sub stresul caniculei și al secetei, gazonul să capete temporar o culoare puțin mai fadă. Aceasta o să dispară la prima ploaie și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. În momentul în care observi acest lucru în grădină, atât timp cât i-ai oferit condițiile și îngrijirile necesare încă dinainte de instalare, gazonul tău te va servi ani buni.
Hai să descoperi ce fel de lucrări de întreținere a gazonului poți să realizezi în timpul verii și care sunt cele de care trebuie să te ferești!
Lucrări de întreținere a gazonului recomandate vara
Tunderea gazonului
- Se face în general o dată sau de 2 ori pe săptămână, iar practicată în acest fel, în mod regulat, tunderea va îndesi gazonul. Dacă vezi că apar semințe de gazon, înseamnă că ai așteptat prea mult înainte să îl tunzi.
- În perioadele foarte călduroase este nevoie să lași gazonul la o înălțime mai mare decât de obicei, așadar în loc să îl menții la cei 3 cm recomandați în mod normal, acum e mai bine să îl lași să aibă constant 5 cm. În acest fel, firele de iarbă vor contribui la menținerea umidității solului și deshidratarea gazonului va fi evitată. Un alt avantaj este descurajarea dezvoltării buruienilor care au nevoie de lumină pentru germinare. În zonele aflate la umbră înălțimea gazonului poate să atingă 5-7 cm. Tunderea se face în funcție de rapiditatea cu care gazonul crește, iar această viteză scade odată cu instalarea căldurilor de vară.
- La fel ca în orice altă perioadă a anului, tundere gazonului se face la o treime din înălțimea sa, iar atunci când vrei să revii la menținerea sa la 3 cm va trebui să faci acest lucru treptat, astfel încât să nu fie nevoie să scurtezi mai mult decât este recomandat. În perioadele în care menții gazonul la 3 cm e bine să îl tunzi atunci când ajunge la 4,5 - 5 cm. Ca să îl menții la 5 cm în perioada caniculară, va trebui să îl tunzi când are 7,5 - 8 cm.
- Dacă pleci în vacanță, nu încerca să compensezi prin tunderi mai scurte, căci gazonul va crește mai repede. La întoarcere, tunderea se face tot la o treime, iar revenirea la înălțimea dorită va fi treptată.
Irigarea grădinii
- Pentru a te asigura că umiditatea nu va contribui în mod negativ la sănătatea gazonului, irigă dimineața devreme, înainte de ora 8, pentru a-i oferi gazonului suficient timp să primească apă și să nu sufere după ce căldura de peste zi îl usucă.
- Dacă ai de ales între irigații dese, cu cantități reduse de apă, și irigații mai rare, dar cu mai multă apă, alege varianta a doua. Udarea în profunzime, deși mai rară (de 2 ori pe săptămână), determină apa să pătrundă adânc în sol, iar rădăcinile gazonului se vor duce acolo unde merge apa. În cazul irigărilor superficiale, în primii centimetri de sol, gazonul nu își va extinde rădăcinile înspre adâncul solului, ci le va păstra aproape de zona de suprafață unde știe că primește apă.
- Căldura verii determină gazonul să se usuce repede, așa că e posibil să fie nevoie de irigări mai dese, zilnice și poate chiar de 2 ori într-o zi. Irigarea nu se face seara, cel mai târziu interval fiind cu cel puțin 2 ore înainte de apusul soarelui, iar asta doar atunci când este necesară cea de-a doua irigare a zilei. Perioada în care faci acest lucru nu se poate extinde prea mult și revenirea la regimul obișnuit se recomandă să fie făcută treptat.
- Cum îți poți da seama că gazonul are nevoie de apă? Dacă observi fire de iarbă răsucite, dacă pașii pe care îi faci pe gazon lasă urmă și iarba devine îngălbenită și uscată ori capătă o culoare verde-albăstruie, atunci este momentul să irigi gazonul căci acestea sunt semne ale deshidratării lui.
Fertilizarea gazonului cu îngrășământul potrivit
- Gazonul se fertilizează la începutul verii, în luna iunie, pentru a-l ajuta cu nutrimente și pentru întreținerea culorii vii. Este momentul ideal pentru aplicarea unui fertilizant cu eliberare lentă, cu conținut echilibrat de nutrimente, care să ajute gazonul un timp mai îndelungat.
- Tunderea repetată a gazonului duce la o pierdere de nutrienți care se află în vârful firelor de iarbă, motiv pentru care e important să observi starea gazonului cu atenție. Dacă totul este făcut cum trebuie, în mod normal nu mai e nevoie să fertilizezi până la final de august, fie seara când temperaturile sunt mai scăzute, fie într-o zi înnorată cu șanse de ploaie, cu un îngrășământ cu conținut mai scăzut de azot. Însă, dacă în timpul verii gazonul s-a confruntat cu boli, dăunători sau alte probleme, e posibil ca o fertilizare lunară să îl ajute. Observarea și cunoașterea gazonului este esențială pentru a-i oferi exact ceea de ce are nevoie la momentul potrivit.
Tratamente fitosanitare
- Tratamente antifungice de prevenire a bolilor de gazon. O metodă foarte bună de a îngriji gazonul este prevenirea bolilor. Înainte ca ele să se instaleze, preferabil la începutul verii, poți să utilizezi tratamente antifungice preventive care au și rolul de a crește rezistența gazonului la factorii de mediu neprielnici precum ploile abundente, irigările realizate seara, secete și caniculă, diferențe mari de temperaturi între zi și noapte.
- Insecticide. Sezonul cald aduce în grădină și insectele, iar unele reprezintă un adevărat pericol pentru săn
ătatea gazonului, fie prin ofilirea firelor de iarbă, fie prin cauzarea unor pete maronii de dimensiuni variate. Odată depistate, asigură-te că folosești soluția potrivită pentru a le combate, în timp ce gazonul este protejat. - Erbicide. Începutul verii este perioada în care mai poți utiliza cu succes erbicide împotriva majorității buruienilor. Ele sunt încă fragede, fragile și susceptibile la acțiunea substanțelor active din erbicidele postemergente. Unele buruieni pot fi eliminate din grădină prin plivire, deci alege metoda cea mai potrivită pentru nevoile gazonului tău și gradul de infestare.
Ține cont și de faptul că ritmul de creștere a gazonului, atunci când este foarte cald, are tendința să scadă, intrând într-o stare de latență pentru a se proteja de secetă și caniculă, iar fotosinteza este încetinită. În acest moment vei observa că poți să îl menții la o înălțime de 5 cm, fără ca el să crească la viteza cu care te-a obișnuit pe parcursul anului. Un alt semn că gazonul a intrat în starea de latență este o tendință spre îngălbenire. Cu toate că poate să fie frustrant faptul că gazonul să nu aibă o culoare foarte puternică de verde în timpul verii, căldura ajunge inevitabil să îl afecteze.
Tocmai din acest motiv, atunci când temperaturile sunt foarte ridicate, e mai bine să eviți chiar și fertilizarea. Pentru a absorbi îngrășămintele pe care i le oferi, gazonul trebuie să se afle într-o etapă de creștere activă, aceasta fiind de regulă primăvara, începutul verii și toamna. Nu doar atât, dar orice substanță pe care dorești să o folosești pe gazon, de la fertilizați, la erbicide, insecticide și până la tratamente împotriva bolilor de gazon, se aplică în anumite condiții atmosferice. Temperaturile recomandate pentru majoritatea acestor produse fito-sanitare sunt sub 25°C.
Tot în perioada verii mai există un factor care poate cauza degradarea gazonului. Dacă ai în grădină diferite obiecte care pot cauza pete maronii și zone goale în gazon, fie datorită greutății care compactează solul, fie din cauza umbririi, încearcă să le muți ocazional dintr-o zonă în alta. După ce se termină vara, în timpul lucrărilor de toamnă, vei avea ocazia să repari orice fel de problemă, printr-o supraînsămânțare și o aerare a gazonului.
Lucrări în grădină de evitat în sezonul cald
Scarificarea
- Este un proces foarte util și sănătos de realizat pe gazon, care contribuie la eliberarea firelor de iarbă și suprafața solului de uscăturile din gazon și de resturile de iarbă tăiată care au tendința să mai rămână în urma tunderilor. E perfect normal ca acest lucru să se întâmple, iar scarificarea va rezolva problema. În acest mod, apa, fertilizanții, aerul și lumina vor pătrunde din nou cu ușurință la gazon.
- Scarificarea se realizează de 2 ori pe an, primăvara și toamna, stimulând creșterea sănătoasă gazonului. Temperatura la care scarificarea trebuie realizată este între 15-20°C, valabilă în general în anotimpurile recomandate. După scarificare este bine ca gazonul să aibă parte de câteva săptămâni de revenire, căci procedeul poate să fie stresant pentru el.
- Evită scarificarea în perioada verii, căci traficul de pe gazon este mult mai intens și este expus unor temperaturi mari, dar și în timpul iernii când solul este înghețat. Acest procedeu, realizat vara, permite căldurii să afecteze gazonul într-o măsura mult mai mare decât rezistă el în mod obișnuit, așa că așteaptă până când temperaturile scad.
Aerarea
- Acest procedeu implică realizarea de găuri în gazon cu scopul de a permite apei, aerului și nutrienților să pătrundă în sol până la rădăcina gazonului, care va avea loc să se dezvolte în adâncime. Aerarea te scapă și de compactarea solului care se vede foarte ușor prin dezvoltarea mușchilor pe gazon. Aerarea se realizează de două ori pe an, primăvara și toamna.
- Aerarea în perioada sezonului cald nu va ajuta prea mult. Ea se realizează în perioadele de creștere activă a gazonului, când temperaturile sunt moderate. În sezonul de vară, căldura suprimă fotosinteza și creșterea firelor de iarbă, așadar aerarea nu este utilă.
- În condițiile de secetă și de compactare a solului, aerarea poate fi un procedeu foarte dificil. Acesta este un alt motiv să aștepți o perioadă mai abundentă în precipitații, când solul va fi mai ușor de lucrat.
- Realizată în perioadele de creștere, stresul și pagubele temporare aduse gazonului vor fi diminuate, iar gazonul se va reface mult mai repede decât dacă o realizezi în perioada verii. Cel mai simplu mod să îți dai seama de stadiul în care se află gazonul prin observarea culorii și ritmului de creștere.
- Procedura cauzează probleme temporare la rădăcina firelor de iarbă, ceea ce este perfect normal, dar tocmai din această cauză trebuie să eviți perioadele de secetă, valurile de căldură și orice fel de extremă climatică.
Erbicidarea
- Buruienile ajunse la maturitate sunt o provocare reală pentru orice erbicid. Tocmai din acest motiv, momentele cele mai eficiente în care să le aplici sunt primăvara și toamna. În cazul în care ai încercat erbicide în timpul verii, iar rezultatele nu au fost cele sperate, e foarte posibil ca aceasta să fi fost problema.
Supraînsămânțarea
- Este mai eficient să eviți atât instalarea unui gazon prin însămânțare, cât și supraînsămânțarea, pe cât e posibil, în timpul sezonului de vară. Motivul este căldura care afectează semințele de gazon și împiedică germinarea lor. Imediat după semănare și până când semințele au ieșit din sol 2-3 cm, ele trebuie să fie menținute constant într-un sol umed. Căldura verii va face această treabă mai dificilă, iar diferența dintre temperatura apei cu care irigi și temperatura mediului în care se află semințele este foarte mare, creând astfel șocuri termice pentru gazonul proaspăt semănat.
- Un alt motiv pentru care e indicat să faci supraînsămânțarea primăvara sau toamna este nivelul de precipitații care contribuie la o bună germinație. Dacă nu ești pregătit să menții gazonul constant umed pentru germinarea semințelor în timpul verii, e mai simplu să aștepți toamna pentru ca munca să îți fie ușurată. Mai mult, necesarul de apă va fi mai scăzut toamna datorită temperaturilor moderate care nu evaporă apa la fel de repede.
Oferă-i gazonului îngrijirea potrivită și el te va răsplăti atunci când contează mai mult. Vara este perioada în care ar trebui să te bucuri de curte și grădină, iar cu lucrări realizate la momentul potrivit vei avea doar de câștigat! Tu cum te ocupi de întreținerea gazonului vara? Trimite-ne poze pe pagina Gazonul Group și inspiră-i și pe alții cum să se bucure de gazon în sezonul cald!