Germinarea semințelor de gazon: când și în ce condiții are loc?
Germinarea semințelor de gazon te ține în suspans? Haide să înțelegem împreună acest proces, pentru a avea succes la instalarea de la zero a unui gazon, precum și la sesiunile periodice de supraînsămânțare.
Îți dorești să te ocupi personal de instalarea și menținerea unui gazon de un verde sănătos? Atunci este nevoie să înțelegi încă de la bun început tot ce înseamnă însămânțare și supraînsămânțare.
CÂND ESTE MOMENTUL OPORTUN PENTRU GERMINARE?
De ce trebuie să acorzi atenție perioadei când planifici însămânțarea sau supraînsămânțarea? Deoarece momentul ales influențează în mod direct procesul de germinare: semințele germinează corespunzător, cresc rapid și sănătos, iar plantele nou răsărite se vor dezvolta optim.
Mai precis, care este perioada în care este recomandată instalarea unui gazon prin însămânțare sau completarea zonelor rărite sau care prezintă goluri printr-o sesiune de supraînsămânțare?
Perioada anului joacă un rol esențial în succesul germinării semințelor de gazon. Temperaturile scăzute și solul înghețat stopează germinarea, astfel că însămânțarea iarna nu este recomandată, din simplul motiv că semințele nu au șanse să germineze.
În cazul speciilor de iarbă de sezon rece, cele utilizate în România, cele mai bune condiții pentru germinarea semințelor sunt toamna și primăvara.
Începutul de toamnă este ideal pentru însămânțare, căci în această perioadă solul are temperatura potrivită pentru germinarea semințelor. De asemenea, la finalul verii și începutul toamnei, zilele pot fi ploioase și ușor răcoroase, ceea ce va contribui la menținerea umidității, astfel încât semințele să nu se usuce, iar germinarea să aibă loc.
Primăvara este cel de-al doilea moment pentru germinarea corespunzătoare a semințelor de gazon. În zilele reci de primăvară, când temperaturile nu sunt optime, germinarea poate fi întârziată.
De aceea, va fi nevoie să aștepți până când temperaturile se stabilizează la 15-23 C°. În plus, zilele însorite și ploile specifice primăverii contribuie la creșterea unor plante rezistente, ce vor alcătui un gazon durabil.
De altfel, însămânțarea se poate face și pe timpul verii, dar condițiile nu sunt întotdeauna prielnice, așa că nici rezultatele nu vor fi satisfăcătoare.
Din acest video vei înțelege de ce însămânțarea ar putea să nu aibă succes dacă o efectuezi pe durata verii:
PREGĂTIREA TERENULUI ȘI OPTIMIZAREA SOLULUI
Un gazon sănătos are la bază un teren pregătit corect: curăță zona de pietre, resturi vegetale și buruieni. Dacă terenul și solul nu sunt pregătite în prealabil, atunci nu vor fi asigurate condițiile de germinare și de dezvoltare a noilor plante.
Așadar, ce poți face pentru optimizarea solului?
Testarea solului îți permite să identifici caracteristicile solului cu care lucrezi (compoziție, textură, pH, drenaj), respectiv să iei măsurile necesare echilibrării lui. Poate fi nevoie să ameliorezi solul cu amendamentele potrivite.
Chiar și în cazul unui sol cu care ai mai lucrat poate fi nevoie să aplici amendamente, întrucât pH-ul se poate modifica la un moment dat (solul poate deveni prea acid sau alcalin). Gazonul se dezvoltă într-un tip de sol ușor acid către neutru, cu pH între 6-7. Orice valoare sub sau peste acest pH relevă faptul că solul nu va putea susține creșterea plantelor ce alcătuiesc gazonul.
ALEGEREA SEMINȚELOR
În țara noastră, speciile potrivite pentru a obține un gazon performant sunt cele de sezon rece.
Fiecare specie de plantă care intră în compoziția gazonului are puncte forte și puncte slabe. Documentează-te despre semințele de gazon și regimul de întreținere specific, pentru a face alegerea potrivită.
La instalarea unui gazon prin însămânțare, asigură-te că optezi pentru specia sau mixtura de specii de gazon care va face față condițiilor din grădină și cerințelor de utilizare, dar care corespunde și dorințelor tale când vine vorba de aspect.
Dacă este vorba despre o sesiune de supraînsămânțare, este important să îți cunoști gazonul și să alegi speciile de semințe similare sau compatibile cu plantele care îl alcătuiesc.
Nu în ultimul rând, optează pentru mixturi de semințe de gazon de calitate superioară, germinarea și instalarea plantelor depind în mod direct de acest aspect.
ÎNSĂMÂNȚAREA
Pentru a obține o peluză superbă, fie alegi să montezi gazon rulou, fie optezi pentru însămânțare. De aceea, ai nevoie să cunoști totul despre condițiile de germinare a semințelor specifice plantelor de gazon de sezon rece.
Atât la însămânțare, cât și la supraînsămânțare, ar fi benefic să utilizezi un dispozitiv de împrăștiere a semințelor, pentru distribuția uniformă și succesul germinării.
În cazul în care supraînsămânțezi, îți vor fi utile și sfaturile din acest video:
Urmărește pașii efectuați la însămânțare, identifică ce ți-ar fi de folos și aplică ce se potrivește situației tale.
IRIGAREA
Irigarea are un rol crucial în germinarea semințelor. După însămânțare/supraînsămânțare, trebuie irigat (câteva săptămâni), pentru a menține umiditatea optimă pe toată perioada de germinare.
Irigare intensivă pentru primele 2 săptămâni și mai redus următoarele două - este un proces lung, dar necesar instalării corespunzătoare a gazonului.
Germinarea variază de la o specie la alta, citește cu atenție specificațiile fiecărui tip de semințe de gazon. Pe măsură ce plantele încep să răsară, ajustează regimul de irigare, astfel încât treptat să ajungi la irigarea standard pentru un gazon, în funcție de perioadă și condiții de mediu (sezon, cantitate de precipitații).
MONITORIZAREA INSTALĂRII PLANTELOR
Nu trebuie să te îngrijorezi: dacă ai respectat indicațiile de plantare și ai ales momentul oportun, semințele vor germina. Urmărește totuși procesul de instalare a plantelor, pentru a te familiariza cu germinarea, iar la sesiunile viitoare să știi la ce să te aștepți, deținând deja informațiile cheie (în câte zile germinează semințele pe care le-ai selectat, care au fost condițiile care au susținut germinarea).
Umiditatea excesivă poate favoriza apariția bolilor fungice, ceea ce va afecta dezvoltarea plantelor răsărite, care nu au încă imunitatea formată. De multe ori, în perioada de instalare, poate fi nevoie de aplicarea unui tratament mai mult preventiv pentru bolile fungice (cum este Pythium), recomandat când plantele au 2-3 cm. Îți recomandăm să consulți un specialist în îngrijirea gazonului, atunci când nu ești sigur dacă și ce tratament să aplici.
ÎNTREȚINEREA GAZONULUI INSTALAT
Odată ce plantele au început să răsară și să se stabilească uniform, vei începe să te ocupi de mentenanța lui. Pentru cei începători și avansați în îngrijirea gazonului, acest lucru înseamnă introducerea lucrărilor specifice efectuate constant - tunderea gazonului, irigarea.
În funcție de sezonul în care alegi să însămânțezi, continuă cu îngrijirea specifică lui. Vezi cum se întreține gazonul primăvara și toamna.
Ai în plan să însămânțezi perioada următoare? Înscrie-te în grupul Gazonul și solicită sfatul echipei noastre și membrilor grupului – cu siguranță vei învăța din experiența lor. Ne găsești și pe Facebook și Instagram, unde îți prezentăm proiectele noastre și postăm recomandări de întreținere, idei de amenajare și decor.
Pe canalul nostru YouTube adăugăm constant conținut video util pentru întreținerea gazonului și amenajarea grădinii, așa că te poți abona, pentru a primi notificare de fiecare dată când postăm.