Pregătirea gazonului pentru iarnă
Te-ai bucurat de gazon toată vara, iar acum vine momentul să îl pregătești și pentru timpuri mai grele. Din cauza temperaturilor foarte scăzute este nevoie să îi oferi o protecție sporită la final de toamnă, ca în anul următor să aibă puterea să răsară rapid, verde și cât se poate de sănătos.
Ajută grădina să depășească un nou anotimp și noile provocări care îl însoțesc. Pregătirea gazonului pentru iarnă înseamnă puțină grijă în plus față de lucrările recomandate toamna și aceasta are loc la final de octombrie ori în prima jumătate a lunii noiembrie. Așadar, dacă realizezi întreținerea gazonului conform cerințelor sale, sezon după sezon, îl vei ajuta practică să își crească toleranța la temperaturi extreme cum sunt cele specifice iernii, dar mai ales la bolile care au tendința să profite de schimbările climatice.
Tunderea gazonului înainte de primul îngheț
În toamnă deja este recomandat să lași gazonul să crească mai mult în comparație cu vara, adică să îl menții la 4-5 cm. Regulile de tundere se aplică în continuare, cea mai importantă fiind regula care spune să nu tunzi mai mult de o treime din lungimea sa inițială. Astfel, oricare ar fi înălțimea la care vrei să menții gazonul, trebuie să ajungi la ea treptat.
Prin tundere, gazonul pierde din substanțele nutritive pe care le extrage din sol, dar în același timp își concentrează dezvoltarea în lățime, adică se îndesește. Pentru o peluză frumoasă, un gazon des este prima și cea mai importantă condiție. Motivul pentru care e bine să lași gazonul mai înalt toamna este gradul scăzut de luminozitate din timpul zilei. O suprafață mai mare a firelor de iarbă permite gazonului să acumuleze lumina mai bine și mai eficient față de suprafața scăzută a firelor mai scurte prin care se produce clorofila.
În ceea ce privește tunderea gazonului înainte de intrarea în iarnă, recomandăm din nou o scădere a înălțimii. Asta înseamnă că tunderea finală a gazonului înainte de anotimpul rece ar trebui să fie la 3-4 cm. Dacă lași gazonul mai înalt pe parcursul iernii, firele lungi vor menține mai multă umiditate, ceea ce adeseori duce la fungi și boli de gazon, implicit la mai mult efort din partea ta. La polul opus, o tundere prea scurtă scade cantitatea de substanțe nutritive pe care gazonul le depozitează în partea de sus a firelor de iarbă și îl lasă fără rezerve suficiente peste iarnă.
Odată ce frunzele din copaci au căzut, știi că iarna este aproape și e momentul ideal în care să tunzi gazonul la 3-4 cm. Un alt indiciu este creșterea foarte lentă a gazonului care te anunță că e momentul să îl pregătești pentru îndurarea unor noi condiții. Temperaturile extreme sunt stresante pentru gazon, iar acesta este modul său de apărare, motiv pentru care nu trebuie să îți faci griji.
Tunderea scurtă a gazonului reduce riscul de apariție a bolilor, împiedică dăunătorii să staționeze în grădina ta peste iarnă și permite solului în primăvară să se încălzească la primele temperaturi mai înalte, ceea ce va accelera creșterea gazonului.
Fertilizarea de toamnă înainte de iarnă
Fertilizarea gazonului pentru lunile de iarnă contribuie la crearea de rezerve nutritive pentru întregul sezon, dar fertilizantul potrivit pentru acest moment va avea grijă ca rădăcinile gazonului să fie puternice și bine dezvoltate. Asta va determina gazonul să crească viguros devreme și primăvară, în special înainte ca și buruienile să revină la viață.
Folosește un fertilizant cu eliberare prelungită, cu un conținut mare de potasiu pentru a ajuta rădăcinile să se dezvolte sănătos, și un nivel scăzut de azot. Nu este momentul în care să îți dorești o creștere rapidă și puternică a gazonului, căci acesta are nevoie mai degrabă de rădăcini puternice ca să supraviețuiască gerului și condițiilor climatice nefavorabile.
Este foarte important să aplici îngrășămintele uniform pe întreaga suprafață a gazonului și să irigi puțin pe urmă, astfel încât fertilizantul să înceapă să elibereze substanțele nutritive. Apa, solul și microorganismele vor contribui la descompunerea treptată și lentă a granulelor de îngrășământ.
Gazonul proaspăt însămânțat în toamnă
Dacă ai plantat semințe de gazon către finalul toamnei, atunci probabil că ai întrebări legate de gradul lor de germinare, dacă nu a fost prea târziu și ce altceva poți să mai faci. Cum ar trebui să procedezi în această situație? Ce implică o însămânțare realizată mai târziu toamna?
Poți să plantezi semințe de gazon atât timp cât temperaturile se mențin peste 5°C, inclusiv în timpul nopții. Dacă nu scad prea mult, atunci germinarea nu va fi o problemă. În cazul în care există, totuși, nopți mai reci, e foarte probabil ca semințele de gazon să refuze să germineze din cauză că nu au condițiile optime. Asigură-te că sunt acoperite cu un strat subțire de nisip sau pământ (5 mm este suficient) și majoritatea dintre ele se vor menține viabile până la primăvară. Asta înseamnă că vor germina în primăvară, dar nu în aceeași măsură ca în urma unei însămânțări realizate mai devreme toamna. Chiar și așa, primăvara este o perioadă în care supraînsămânțarea este recomandată pentru orice gazon, așa că atunci vei observa cel mai bine rata de germinare și dezvoltare.
O variantă prin care poți să te asiguri că semințele plantate către finalul toamnei vor germina în cel mai scurt timp este să folosești o mixtură de gazon creată special cu acest scop. Odată cu semințele folosește un fertilizant bogat în azot și repetă după 3 săptămâni. O ultimă fertilizare, după 3 săptămâni de la ultima, înseamnă un îngrășământ bogat în potasiu și cu conținut scăzut de azot, astfel încât gazonul să își concentreze dezvoltarea pe rădăcini adânci.
Irigarea gazonului la final de toamnă
Irigarea gazonului continuă și peste toamnă, dar iarna nu mai are nevoie de aceeași cantitate de apă deoarece intră într-o stare de latență în care creșterea se oprește. Un mare beneficiu al toamnei este nivelul ridicat de precipitații, care te mai scutește de irigări intense. În același timp, temperaturile scăzute reduc și gradul de evaporare al apei. Acest beneficiu este, însă, și o mare cauză a bolilor de gazon.
Apa nu are voie să staționeze pe gazon. Dimineața e posibil să observi gazonul umed: precipitațiile, roua, bruma sau gutația (eliminarea apei din plantă pe timp de noapte) sunt fenomene care pot contribui la o creștere a umidității și a instalării de boli, dacă apa rămâne prea mult timp pe suprafața gazonului. O variantă prin care poți combate această umiditate este să treci pur și simplu cu un furtun peste suprafața grădinii, astfel încât apa să fie direcționată înspre sol și, implicit, înspre rădăcinile firelor de iarbă. Dacă nu ai o suprafață prea întinsă, poți chiar și să folosești o mătură de nuiele pentru direcționarea apei.
Un pas deosebit de important înainte de primul îngheț este să elimini toată apa din instalația de irigare. Evită udarea grădinii mai ales dacă există riscul de îngheț peste noapte, iar irigarea continuă să o realizezi doar dimineața, o dată la 2-3 zile, atât timp cât gazonul continuă să crească.
Curățarea peluzei de frunze și buruieni
Asigură-te că la venirea iernii suprafața gazonului este curată și, pe cât posibil, se menține astfel și în timpul lunilor înzăpezite. Asta înseamnă că nu mai sunt frunze moarte rămase pe peluză, iar plantele și buruienile perene sau anuale care mor sunt îndepărtate și nu intră în contact cu iarba. Prezența acestor plante moarte pe gazon în timpul iernii poate duce la sufocarea lui, iar în primăvara e foarte posibil să observi pete afectate sau chiar moarte.
Dacă ai realizat aerarea gazonului în cursul toamnei, atunci nu ar trebui să mai ai probleme nici cu prezența mușchilor pe gazon. În caz contrar, orice mușchi trebuie îndepărtat. Evită îndepărtarea lui cât încă e viu, căci astfel nu vei face decât să împrăștii sporii în grădină. Folosește un produs fito-sanitar împotriva mușchilor de pe gazon, așteaptă timpul recomandat pentru ca mușchii să se usuce, după care poți să îi elimini cu ajutorul unei greble. Pentru a evita reapariția lor pe gazon va fi nevoie să descoperi cauza și să acționezi direct asupra acesteia.
Dacă mai observi buruieni pe gazon, treci peste întreaga suprafață și cu ajutorul unei mănuși încearcă să elimini cât mai multe dintre ele. Este și ultimul moment în care poți să mai aplici erbicide selective. Buruienile perene au și ele nevoie de hrană pentru a supraviețui iernii, astfel reprezentând competiție pentru gazon. Mai mult, dacă lași buruienile peste iarnă, ele se vor întări și vor deveni mai rezistente în anul următor, așadar mai dificil de eliminat.
Ce faci cu zăpada?
În momentul în care vine zăpada, las-o fără griji pe gazon și în grădină, pentru că ea acționează ca un strat termoizolant și protejează gazonul împotriva frigului și a gerului din iarnă. Dacă sunt zone descoperite de zăpadă în iarnă, la primăvară te poți aștepta chiar la zone moarte sau mai puțin viguroase pe gazon.
Cu toate că parte din bucuria iernii pentru majoritatea dintre noi înseamnă joaca în zăpadă, gazonului nu îi face bine compactarea inevitabilă în urma activităților precum sporturile și jocurilor de iarnă din grădină, alergarea sau chiar tasarea zăpezii în timpul construirii oamenilor de zăpadă. Pe de altă parte, poți să te bucuri de spațiul din jurul casei și să fii doar pregătit pentru reparațiile necesare din primăvară.
Împiedică reproducerea țânțarilor
Apa care stagnează este un mediu propice pentru larvele de țânțari. Cu toate că nu poți controla întregul mediu din jurul casei și a grădinii, cel puțin în curtea ta poți să te asiguri că nu există zone în care apa să stagneze. La 10°C țânțarii vor depună ouă oriunde au ocazia. Evită invaziile de țânțari eliminând orice suprafață în care apa poate să stagneze, oricât ar fi ea de mică. Să ai în vedere farfurioarele de la ghivece, bolul de apă a cățelului sau stropitoarea pe care le folosești la grădinărit.
Lupta împotriva căpușelor începe toamna
Toamna, căpușele caută locuri calde și confortabile în care să își depună ouăle și să ierneze. Le place să se ascundă în grămezi de frunze, în special dacă ele stau la baza unei case locuite și încălzite. Deși știi că e importantă să cureți curtea de frunzele uscate, este cu atât mai important să elimini orice grămadă de frunze aflată lângă fundația casei pentru a reduce șansele de a avea o problemă cu căpușele în anul următor. O altă măsură de precauție este tăierea ramurilor de arbuști și copaci care se află în apropierea casei.
Depozitarea uneltelor și a resurselor rămase pentru întreținerea grădinii
Odată cu trecerea de la toamnă la iarnă, vei avea mai puțin de lucru în grădină, iar uneltele care te-au servit pe parcursul anului vor avea și ele parte de o pauză. Pentru a te asigura că te vor servi în continuare și în anul următor, depozitează-le corespunzător.
Curăță și ascute uneltele de grădină. Asigură protecția mașinii de tuns gazonul împotriva ruginii acoperind-o cu o prelată și depozitând-o într-un spațiu ferit de umiditate. Dacă ești nevoit să o lași afară, leag-o bine cu sfoară pentru protecție crescută. Deconectează furtunul de apă, golește-l și păstrează-l într-un loc uscat. Elimină toată apa din sistemul de irigare. Dacă ai mobilier de exterior, curăță-l înainte de a-l depozita și pe acesta într-un spațiu cât mai ferit de elementele climatice care pot să îi dăuneze.
Depozitează orice semințe de gazon rămase în urma plantării și îngrășămintele neutilizate în ambalajul original, într-un loc uscat și răcoros, iar în primăvară vei putea apela la ele în cadrul lucrărilor restauratoare.
Acum, gazonul tău e pregătit să supraviețuiască lungilor luni de iarnă, iar la primăvară va prospera datorită grijii pe care i-ai arătat-o la momentul oportun.
Dar tu, ești pregătit pentru sezonul rece? Alătură-te Comunității Gazonul și arată-ne cum ai grijă de gazonul tău!