Când se realizează fertilizarea gazonului?
Există câteva momente importante pentru fertilizarea gazonului, dar frecvența cu care îi oferi îngrășăminte pe parcursul unui an depinde și de factori precum cantitatea de apă, frecvența tunderilor, tipul de sol, temperaturi, dăunători sau boli și, până la urmă, de starea sa generală pe parcursul lunilor active. Toate lucrările de întreținere pe care le realizezi pe parcursul celor 4 anotimpuri vor determina sănătatea gazonului și, prin urmare, ce anume este necesar să faci și cât de des.
În situația fericită în care ai în grădină un sol fertil și cu drenaj bun, irigarea și tunderea sunt realizate corect și regulat, iar buruienile, dăunătorii și bolile de gazon nu sunt grija ta principală, minimul de fertilizant pe care trebuie să îl aplici pe gazon în timpul unui an este o doză după jumătatea toamnei și încă una la final de primăvară. Dar, dacă îți dorești un gazon care să arate la fel ca cel de la televizor, îngrijirile pe care trebuie să i le oferi sunt puțin diferite.
Totuși, sunt prea multe aspecte greu sau imposibil de controlat chiar și atunci când ai toate informațiile la îndemână. Una dintre recomandările principale este să nu te bazezi pe o singură soluție universală care pare să îți ofere rezolvarea imediată. Chiar dacă îi oferi gazonului fertilizantul care pare să fie cel mai potent de pe piață, în lipsa altor lucrări de întreținere nu vei obține rezultatele pe care le dorești. Împreună, pașii de îngrijire a gazonului contribuie la dezvoltarea unor fire de iarbă cu rădăcini adânci, sănătoase, cu aspect uniform și des, pregătite să înfrunte condiții extreme atunci când este nevoie.
Când vine vorba de fertilizarea gazonului, cel mai eficient moment în care să aplici substanțe nutritive este atunci când gazonul se află într-o perioadă de creștere activă: primăvara și toamna. Pe parcursul unui an nu este suficientă o singură fertilizare, în condițiile în care precipitațiile spală din substanțele nutritive aflate în sol, iar celelalte sunt consumate de plante.
Un alt lucru de care să ții cont este tipul de sol pe care ai instalat gazonul. Solurile nisipoase, ușoare, necesită mai multe fertilizări în comparație cu solurile grele, argiloase, care prin natura lor sunt deja mai fertile, dar reușesc și să mențină mai bine nutrimentele primite. Pentru a afla compoziția și tipul solului din grădină poți realiza câteva teste ale solului, inclusiv pentru aflarea pH-ului, care îți vor arăta care sunt elementele nutritive prezente și absente, indicând frecvența cu care va trebui să fertilizezi.
Instalarea unui gazon nou, fie că este vorba despre gazon rulou, fie că preferi să folosești semințe de gazon, este primul moment în care este nevoie să aplici îngrășăminte. Odată cu instalarea propriu-zisă poți aplica un fertilizant care va ajuta dezvoltarea rădăcinilor și germinarea semințelor. Odată semințele distribuite, asigură-te că împrăștii fertilizantul uniform pe toată suprafața și conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Poți face acest lucru manual sau, pentru siguranță și eficiență crescută, poți utiliza un dispozitiv de împrăștiere atât pentru semințe, cât și pentru fertilizanți sub formă de granule. Următorul pas pentru instalarea gazonului prin semințe, după fertilizare, este să le acoperi cu un strat subțire de nisip sau pământ. Cea de-a doua fertilizare este binevenită după 3 săptămâni de la însămânțare în cazul fertilizanților cu eliberare lentă, căci astfel nu vei risca arderea gazonului. În funcție de dezvoltarea și starea generală a gazonului proaspăt semănat, fertilizarea se face tot la 4 săptămâni dacă este necesar, iar în condiții optime este suficient la fiecare 8 săptămâni.
Fertilizarea de primăvară (lunile aprilie-mai)
Gazonul intră primăvara într-o etapă de creștere activă în cadrul căreia sistemul radicular (rădăcinile) încep să se dezvolte și să își creeze rezerve de carbohidrați (energie). De îndată ce observi că gazonul a ieșit la suprafață și începe să crească accelerat, poți să îi oferi prima fertilizare de primăvară care ajută la dezvoltarea și înverzirea firelor de iarbă. Dacă alegi un fertilizant cu un procent mare de azot, atunci e bine să întârzii aplicarea până după luna aprilie. În schimb, un fertilizant cu conținut scăzut de azot și bogat în microelemente poate să fie aplicat și mai repede, chiar din februarie, pentru a contribui la hrănirea solului.
În cazul în care aplici fertilizant prea repede, vei determina gazonul să-și direcționeze energia înspre creșterea frunzelor înainte ca rădăcinile să fie suficient de bine dezvoltate. Un alt motiv pentru care e bine să nu te grăbești cu fertilizarea este posibilitatea unei noi perioade de îngheț după ce primăvara oferă impresia că s-a instalat.
Gazonul de sezon rece crește înaintea majorității buruienilor, așa că în același timp este recomandat să îl fertilizezi totuși înainte de dezvoltarea semințelor de buruieni (cele mai multe dintre ele încep germinarea prin luna mai). Poți realiza fertilizarea în aceeași perioadă cu celelalte lucrări de primăvară recomandate. Deși substanțele din fertilizanți și erbicide nu interacționează între ele și se pot utiliza concomitent, încearcă să aplici fertilizantul când temperaturile de primăvară sunt constant peste 15°C, iar dacă începi să observi și buruieni la scurt timp, poți aplica erbicide foliare postemergente odată ce ele au 2-4 frunze care să preia substanța toxică și să distrugă plantele nedorite.
Dacă ai aplicat fertilizant în toamnă și gazonul are în primăvară un aspect des, sănătos și o dezvoltare frumoasă, atunci este suficient să îi oferi o nouă porție de îngrășăminte abia la finalul primăverii în luna mai, pentru a-l pregăti pentru vară. Îngrășămintele oferite în această perioadă ajută gazonul să suporte mai ușor condițiile de peste vară: secetă și caniculă, boli, insecte și trafic. În sezonul cald, gazonul își va încetini producția de carbohidrați, se va opri din creșterea activă și va începe să consume din rezervele făcute până în acel moment.
Fertilizarea de vară (lunile iunie-august)
Obișnuiește-te să observi gazonul pentru a ajunge să-i cunoști capriciile, iar el îți va oferi indicii referitoare la nevoile sale în orice moment. Dacă la trecerea dintre primăvară și vară vrei să îi oferi un surplus de nutrimente pentru creșterea și îndesirea firelor de iarbă, luna iunie este un bun moment pentru un deliciu de îngrășăminte. Este, de preferat, ultima fertilizare pe care trebuie să o faci înainte de venirea căldurilor. În continuare va trebui să acorzi atenție vitezei cu care crește, rapiditatea cu care cere apă și apariția oricăror fel de musafiri nepoftiți, astfel încât să îi poți oferi îngrijirea de care are nevoie. Începând cu această lună evită să folosești fertilizanți cu eliberare rapidă și optează pentru granule cu eliberare prelungită.
În perioadele caniculare evită orice fel de fertilizare, căci riști mai degrabă să arzi gazonul. E mai bine să îi oferi îngrijire prin tunderi regulate și un program sănătos de irigare, insecticide, dacă e nevoie, produse fito-sanitare preventive pentru a-l ajuta să depășească temperaturile foarte ridicate. Aplicarea fertilizanților ar putea chiar să invite dezvoltarea buruienilor în timp ce gazonul ia o pauză de la creștere, căci el nu va reprezenta concurență pentru semințele care au parte în acest moment de condițiile ideale de creștere.
Dacă gazonul este într-o stare bună și nu s-a confruntat cu probleme majore cum ar fi boli, erbicidări care să îl afecteze, insecte sau condiții pedo-climatice extreme, fertilizarea din sezonul cald poate să aibă loc cât mai târziu în vară. În acest caz, cel mai repede poți să aplici îngrășăminte la finalul lunii august, iar ideal e să aștepți chiar până în septembrie dacă temperaturile se mențin ridicate. Această fertilizare va contribui la dezvoltarea rădăcinilor, gazonul intrând iar într-o etapă de creștere activă.
Speciile de gazon din țara noastră, fiind în general specii de sezon rece datorită climatului optim pentru ele (în contrast cu speciile de gazon pentru sezon cald care sunt mai degrabă tropicale în natura lor), trec în perioada verii printr-o etapă de supraviețuire. De aceea, este perfect normal ca și în condițiile în care toate etapele de întreținere au fost făcute corect, gazonul să nu aibă neapărat o culoare vibrantă de verde atunci când vara atinge apogeul temperaturilor. Ai răbdare cu gazonul tău, căci la prima ploaie și odată cu moderarea temperaturilor își va reveni numaidecât.
Fertilizarea de toamnă (lunile septembrie-octombrie)
În perioadele de creștere activă din toamnă, așadar odată cu scăderea temperaturilor, poți să-i oferi gazonului o doză de fertilizant la fiecare 4 săptămâni. În cazul în care este nevoie să îl ajuți să-și revină după boli sau dăunători, atunci poți aplica un fertilizant cu eliberare prelungită după fiecare 3 săptămâni, dar categoric nu mai des.
Aplicări dese de îngrășăminte înseamnă și tunderi mai dese, așa că încearcă să nu îl lași să te ia prin surprindere cu creșteri accelerate. Mai mult, chiar și tunderea gazonului în mod repetat contribuie la o pierdere de nutrienți prin vârfurile tăiate. Ținând cont și de faptul că tunderea gazonului îi provoacă un anumit stres, fertilizantul oferit ocazional îl va ajuta să își revină mai repede.
În această perioadă, dar în special odată ce a venit luna octombrie, se utilizează îngrășăminte cu un nivel de azot (N) mai scăzut, dar cu cantități mai mari de fosfor (P) și potasiu (K) pentru dezvoltarea rădăcinilor, și mai puțin a firelor de iarbă. Este cea mai importantă fertilizare din an pentru că gazonul își va face un stoc de carbohidrați care îl va ajută să se mențină mai bine în timpul iernii și va contribui la o creștere abundentă în primăvară.
Ultima fertilizare a anului pentru a pregăti gazonul pentru iarnă poți să o realizezi la jumătatea lunii octombrie, înainte cu câteva săptămâni ca solul să înghețe. Acest lucra va determina gazonul să reziste bine peste iarnă, iar în primăvară va crește repede și cu multă vigoare.
Momentul zilei în care poți să fertilizezi gazonul fără griji este dimineața înainte de irigare sau după-masa. Deja știi că în timpul verii, când temperaturile sunt caniculare, fertilizarea nu este printre lucrările de întreținere cu care să îți ocupi timpul, dar chiar și în celelalte anotimpuri e bine să nu aplici fertilizanți la temperaturi peste 25°C pentru granule cu eliberare prelungită sau 30°C dacă folosești îngrășăminte lichide.
Exemplu program de fertilizare
Însămânțare în septembrie | Starter |
3 săptămâni după însămânțare | Starter |
Final de octombrie | Fortify |
Aprilie | Balance |
Mai | Fortify |
Iunie | Fortify |
August | Balance |
Septembrie | Balance |
Octombrie | Fortify |
Fertilizarea gazonului este cu siguranță una dintre cele mai importante metode prin care poți să contribui la creșterea și dezvoltarea sa pe parcursul fiecărui an și de aceea este important să o realizezi corect. Astfel, elimini orice fel de risc de ardere a gazonului sau de utilizare a îngrășămintelor în perioade în care nu au nici un fel de efect, iar tu și grădina ta veți avea doar de câștigat.
Prin informațiile din acest articol te-am ajutat să înțelegi mai bine fertilizarea? Distribuie articolul nostru și ajută-ne să ajungem și la prietenii tăi!