Îngrijirea gazonului în diferitele etape ale verii
Vara începe oficial odată cu solstițiul de vară, chiar dacă uneori își intră în drepturi mai devreme, începând cu lunile mai-iunie. Odată cu venirea verii, regimul de îngrijire a gazonului prezintă câteva modificări privind lucrările de întreținere principale - tundere, irigare.
Așadar, pentru a avea un gazon frumos pe timp de vară, demersurile vor începe din primăvară, astfel încât, atunci când vine vara, atenția să fie îndreptată către menținerea aspectului impecabil, în contextul solicitării lui în zilele însorite și a serilor prelungite pe care le petrecem în exterior.
Te întrebi cum trebuie să se desfășoare îngrijirea gazonului în toate momentele verii?
În cele ce urmează, vom trasa principalele activități desfășurate la începutul, mijlocul și finalul verii, pentru a privi întreținerea gazonului drept o activitate care asigură o experiența petrecerii timpului în grădină.
Ce implică îngrijirea gazonului la începutul verii?
Fertilizarea
În sezonul cald, fertilizarea este esențială, pentru a genera plantelor nutrimentele complete de care au nevoie pentru a alcătui un gazon impecabil.
Efectuată la momentul potrivit, fertilizarea contribuie la creșterea rezistenței gazonului deopotrivă în zilele ploioase și cele caniculare, dar și în caz de secetă. Începutul lunii iunie este perioada optimă pentru suplimentarea cu nutrimente – alege o formulă echilibrată, cu eliberare lentă, care va susține plantele de-a lungul verii.
De regulă, pentru obținerea rezultatelor optime, fertilizanții se aplică începând de primăvara, o dată la 4-6 săptămâni.
Totuși, când sunt aplicați incorect, în cantitatea sau formula necorespunzătoare, fertilizanții ar putea dăuna gazonului; asigură-te că soiul de plante predominat din gazonul tău necesită suplimentarea cu nutrimente pe timpul verii.
Tunderea gazonului la înălțimea potrivită
În prima parte a verii, temperaturile determină creșterea ierbii, astfel că este nevoie să îl tunzi mai des (aprox. 2 ori/săptămână).
Ajustează mașina de tuns iarba la înălțimea optimă. Cosirea la înălțimea recomandată asigură dezvoltarea puternică a rădăcinilor, dar va împiedica și dezvoltarea buruienilor: iarba mai înaltă nu permite germinarea semințelor de buruieni.
În perioadele mai ploioase ale verii nu este recomandat să tunzi gazonul. Dacă însă a trecut prea mult timp de la ultima cosire și nu mai poți amâna, documentează-te de aici despre cum să o realizezi cât mai corect, fără a aduce daune mari gazonului.
De reținut!
Pe lângă planificarea cosirii în momentele potrivite, dacă vrei să te bucuri de un gazon sănătos, va trebui să acorzi atenție la mașina de tuns iarba: curățarea după utilizare și ascuțirea lamelor.
Lamele neascuțite ale mașinii vor tunde necorespunzător firele de iarbă, cauzând atât deshidratarea, cât și sensibilitatea la boli. Este estimat că va fi nevoie de ascuțirea lor la fiecare 25 de ore de tuns.
Irigarea
Regimul de irigare este stabilit conform mai multor factori – sol, plante, zonă, condiții meteo. Ajustează irigarea în funcție de precipitațiile din ultimele zile; în rest, este preferabil să uzi gazonul dimineața, înainte de ora 8.00, pentru a evita temperaturile ridicate.
Mijlocul verii – ce s-a schimbat în ritualul de întreținere?
La mijlocul verii, tindem să ne relaxăm: fie că suntem sau nu liberi, temperaturile ridicate creează o atmosferă de vacanță.
Cu toate acestea, este important să nu modifici regimul de întreținere, chiar și atunci când pleci doar pentru câteva zile, asigură-te că va fi cineva care va iriga și tunde gazonul, la nevoie.
În principiu, recomandările de irigat și tuns rămân aceleași pe tot parcursul verii, cu excepțiile menționate; în perioadele ploioase nemaifiind nevoie să irigi.
Este de apreciat efortul pe care l-ai depus începând cu primăvara (fertilizare, erbicidare), dar dacă nu îl vei susține pe tot parcursul verii cu lucrările de rigoare, gazonul își va pierde din vitalitate și diverse probleme pot surveni când te aștepți mai puțin.
În România, mijlocul verii este perioada cea mai călduroasă a sezonului, indiferent de zonă, cu toate că în sudul țării va fi întotdeauna mai cald decât în centru și nord.
Iată ce înseamnă acest lucru pentru gazonul tău:
- Atenție la irigare: în perioadele foarte calde, se poate iriga și de 2 ori/zi (atât dimineața, cât și seara), aproximativ 20 de minute pe zi, evitând formarea bălților. Dacă după ce uzi, remarci că gazonul reține apă pe suprafață, a fost folosită mai multă apă decât are el nevoie.
- Urmărește dacă au apărut dăunători și acționează pentru îndepărtarea lor: perioada caldă a anului favorizează apariția dăunătorilor diverși, care pot afecta gazonul, unele reprezentând și o amenințare pentru sănătatea oamenilor.
Ce înseamnă finalul verii pentru gazon?
De la activitățile de vară - petreceri, grătare, jocuri și chiar grădinărit - finalul verii este resimțit cel mai tare de gazonul tău.
În această perioadă, gazonul are nevoie de îngrijire extra, fiind un moment bun să-ți faci planul de a-l pregăti pentru sezonul rece.
Tunderea gazonului
Continuă cu tunderea gazonului și în această perioadă, pentru a susține dezvoltarea sănătoasă a rădăcinilor, în special dacă prognoza meteo promite continuarea zilelor calde.
Supraînsămânțarea
La sfârșitul verii poți planifica lucrările pentru următoarea perioadă.
Zonele care prezintă pete, porțiunile rărite sau zonele moarte – toate acestea au o singură soluție: completarea gazonului printr-o sesiune de supraînsămânțare. În cazul în care ai nevoie de ghidare în acest proces, citește articolul despre însămânțare/supraînsămânțare.
O altă variantă pentru soluționarea zonelor moarte de pe suprafață este instalarea rulourilor de gazon, care aduce și un rezultat rapid, vizibil imediat după montarea lor.
Fertilizarea
Finalul de vară/începutul toamnei este momentul în care procedura de fertilizare este necesară pentru revigorarea gazonului, în special dacă s-a confruntat cu boli sau dăunători la un moment dat, pe timpul verii.
Aerarea
După activitățile de vară - picnicuri, jocul copiilor, petreceri cu cei dragi – solul ar putea deveni compactat, prilej cu care îi poți oferi gazonului cadou o aerare. Începutul toamnei este momentul optim pentru realizarea aerării, astfel te vei asigura că solul începe să absoarbă corespunzător apa și aerul, iar plantele se vor dezvolta armonios.
BONUS: RECOMANDĂRI UTILE PE TOT PARCURSUL VERII
ATENȚIE LA BURUIENI, BOLI ȘI DĂUNĂTORI
În ceea ce privește îndepărtarea buruienilor cu substanțe chimice, poți efectua erbicidarea doar în prima parte a verii, rămânând ca ulterior să aplici alte metode pentru a le elimina.
De asemenea, pe tot parcursul verii, este important să verifici dacă există dăunători sau dacă gazonul se confruntă cu boli. Oscilațiile de temperaturi, seceta, umiditatea crescută, sunt factori care ar putea determina apariția bolilor fungice, dar pot favoriza și apariția anumitor insecte și dăunători.
Netratate la timp, bolile se pot extinde și distruge gazonul, iar dacă nu acționezi corespunzător contra dăunătorilor, efectul este similar.
Așadar, întreținerea de vară înseamnă menținerea unei frecvențe de irigare și tundere, aplicarea fertilizanților când este necesar, implicând și luarea altor măsuri de precauție și combatere privind bolile și dăunătorii.
Partea bună a adoptării regimului de întreținere recomandat este că, după câțiva ani de mentenanță, vei reuși să-ți îngrijești gazonul în mod intuitiv, atât în sezonul cald, cât și în perioada rece a anului.
EVITĂ PARCAREA MAȘINII / LIMITEAZĂ DEPOZITAREA DIRECT PE GAZON
Atât parcarea mașinii, cât și depozitarea mobilierului de grădină, a echipamentelor de lucru, au ca efect fie compactarea solului, fie apariția zonelor rărite sau porțiunilor moarte, uneori chiar ambele.
De aceea, limitează cât de mult poți parcarea mașinii și depozitarea obiectelor de dimensiuni mari, dacă îți dorești un gazon uniform, de un verde sănătos.
Tu cum planifici întreținerea în diferitele etape ale verii?
Ai Facebook? Conectează-te rapid cu noi și cu alte persoane pasionate de îngrijirea gazonului, prin înscrierea în grupul Gazonul. Ne găsești și pe Instagram, precum și pe YouTube, unde postăm constant informații utile privind mentenanța gazonului și îngrijirea grădinii tale.