Scarificarea gazonului
Gazonul impecabil, de care te bucuri începând încă din primăvară, se obține realizând lucrările cheie specifice fiecărui anotimp. Așadar, pe lângă lucrările de mentenanță care sunt ajustate în funcție de sezon, vei avea de efectuat câteva procedee care vor revigora gazonul.
În cazul speciilor de gazon de sezon rece, lucrările periodice de întreținere (precum aerarea și scarificarea) sunt efectuate toamna și primăvara, când gazonul este în perioada de creștere activă și se va putea reface în urma lor.
Înainte de a citi articolul verifică și informațiile oferite în materialul video dedicat scarificării, disponibil pe canalul nostru YouTube:
CE ESTE SCARIFICAREA ȘI CE BENEFICII ADUCE?
Scarificarea este una dintre lucrările de bază pentru a avea un gazon sănătos. Scopul principal al acțiunii de scarificare este de a îndepărta materia acumulată la baza plantelor și pe sol, pentru a permite oxigenului, apei și nutrimentelor să pătrundă în sol.
Această procedură contribuie la crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea armonioasă a gazonului. În urma efectuării ei, gazonul are din nou acces la resursele de care are nevoie, prin beneficiile aduse:
- Îmbunătățirea drenajului;
- Susținerea dezvoltării rădăcinilor existente și creșterea de noi rădăcini;
- Pregătirea solului pentru dezvoltarea noilor semințe, ceea ce ajută la supraînsămânțare,;
Datorită condițiilor create, plantele gazonului se vor dezvolta sănătos, iar buruienile nu vor avea loc și condiții să se răspândească.
CUM ÎȚI DAI SEAMA CÂND TREBUIE SCARIFICAT GAZONUL?
Te sfătuim mereu să acorzi atenție schimbărilor care ar putea surveni în grădina ta, căci și în acest caz, unele indicii trimit către necesitatea de a scarifica.
La o simplă privire, ai putea observa culoarea schimbată a gazonului: o nuanță maro sau gălbuie. Acest aspect este dat de acumularea de fire de iarbă uscată la baza plantelor, chiar dacă gazonul este sănătos.
În afară de formarea vizibilă a stratului de thatch – stratul de materie organică moartă acumulat pe suprafața solului, există și alte semne prin care gazonul îți transmite că are nevoie de o scarificare: verifică dacă solicită și absoarbe cantități mai mari de apă față de alte perioade cu temperaturi similare sau dacă aplici îngrășăminte și nu remarci nicio îmbunătățire.
Senzația moale, spongioasă, pe care o simți în timp ce pășești pe gazon semnalează de fapt prezența stratului vegetal care sufocă plantele, împiedicându-le să se dezvolte.
Poți testa rapid dacă este sau nu cazul să scarifici. Mai întâi, cu ajutorul unei greble poți peria ușor gazonul; dacă în urma greblării ies fire uscate, este nevoie de scarificare.
Pentru măsurarea corectă a thatch-ului, dar și dacă scarificarea va fi ușoară sau intensivă, este eficient să faci o secțiune în sol, pentru a analiza lungimea rădăcinilor și grosimea stratului acumulat.
CÂND ESTE RECOMANDATĂ SCARIFICAREA?
Începem prin a-ți transmite clar când NU este efectuată scarificarea: vara și iarna.
De ce nu iarna? Chiar dacă temperaturile sunt încă pozitive, nu ninge și nu este gheață, pe timpul iernii nu sunt asigurate condițiile optime pentru refacerea gazonului. În această perioadă zilele sunt scurte, cu lumină puțină, nivelul de umiditate este ridicat, gazonul se află în latență și curând iarna își va intra în drepturi (temperaturi scăzute, zăpadă, gheață).
Cum după scarificare gazonul are nevoie de o perioadă lungă pentru a se reface, dacă o efectuezi iarna, nu va avea condițiile necesare pentru a se reface, nu va arăta bine și riști chiar să-l pierzi.
De cealaltă parte, scarificarea gazonului vara reprezintă și ea un risc pentru gazon. Căldura lunilor de vară deja supune gazonul la stres, pe lângă traficul specific perioadei. În condiții de caniculă, gazonul se poate arde, astfel că stratul de mulci rezultat în urma tunderilor repetate are rol de protecție. Totodată, apa se va evapora mai greu, va avea timp să pătrundă în sol, menținând și un nivel optim de umiditate.
Finalul de primăvară și începutul de toamnă sunt perioadele optime pentru majoritatea lucrărilor complexe de întreținere a gazonului, atunci când solul și condițiile meteo sunt favorabile.
Scarificarea se face în aceste două anotimpuri, împreună cu alte lucrări specifice efectuate toamna și primăvara, pentru a revigora gazonul și pentru a-i menține aspectul sănătos pe termen lung.
De regulă, pentru a te bucura de un gazon sănătos, este recomandat să realizezi scarificarea de două ori pe an. Alteori, primăvara se realizează scarificarea ușoară, iar toamna una intensivă.
Odată cu scarificarea, există și anumite efecte secundare pe care le-ai putea observa: primăvara ar putea apărea buruienile, iar toamna mușchiul.
O scarificare intensivă în primăvară poate lăsa goluri în peluză, ceea ce se poate transforma în prilejul perfect pentru ca buruienile să se dezvolte.
Riscul scarificării toamna vizează în special zonele cu umbră din grădină, în care firele de iarbă sunt mai subțiri, comparativ cu cele expuse la soare mai multe ore pe zi. La o astfel de grădină, scarificarea toamna ar putea înrăutăți problema, fiindu-i prielnică efectuarea ei mai degrabă primăvara.
Este posibil să nu fie nevoie de ambele sesiuni de scarificare, însă indiferent că o efectuezi toamna sau primăvara, asigură-te că sunt îndeplinite câteva condiții cheie, printre care și temperatura (cuprinsă între 15-20 °C).
În mod ideal, vei urmări și verifica prognoza meteo, pentru a te asigura că în perioada următoare (3-4 săptămâni) nu vor surveni condiții meteo extreme, astfel încât gazonul să aibă timp să își revină.
CÂND ESTE CAZUL SĂ SCARIFICI?
Ca primă regulă de luat în considerare, scarificarea este o lucrare recomandată gazonului matur, rareori unuia tânăr, deoarece pe suprafața acestuia încă nu s-a acumulat un strat de thatch suficient de înalt pentru a fi îndepărtat.
Dar poate gazonul tău, instalat recent, este o excepție, iar la baza plantelor care-l alcătuiesc s-a format un strat semnificativ de iarbă uscată. În acest caz nu este nevoie de o scarificare, ci mai degrabă poți utiliza o greblă pentru a-l îndepărta.
Mai apoi, este important să reții faptul că un strat de thatch de 1-1,25 cm nu este dăunător pentru gazon, ci se dovedește chiar benefic. Un strat subțire de materie vegetală oferă plantelor protecție contra temperaturilor extreme și oscilațiilor de umiditate de la nivelul solului.
Stratul organic (thatch) se formează din resturile de iarbă rezultate în urma tunderii, firele de iarbă care mor natural, din cauza bolilor sau a unui ritual de irigare efectuat incorect. Irigarea incorectă și compactarea solului pot facilita și apariția mușchiului pe gazon, care nu afectează în mod direct gazonul, dar nu mai permite creșterea și dezvoltarea optimă a acestuia.
Thatch-ul se acumulează în mod natural pe suprafața gazonului, dar atunci când se apropie de 2 cm, începe să reprezinte o problemă care afectează gazonul în mod direct, și nu doar în ceea ce privește aspectul. În curând, stratul format începe să sufoce plantele și va împiedica accesul, respectiv absorbția apei, oxigenului și a nutrimentelor către rădăcinile plantelor.
Intuiești corect: acesta este momentul în care este necesară scarificarea.
CUM TREBUIE PREGĂTIT GAZONUL PENTRU SCARIFICARE?
Noi îți recomandăm să planifici întotdeauna lucrările de bază efectuate sezonier, pentru a pune la punct toate detaliile care contribuie la succesul lor.
Ca în cazul oricărei operațiuni din planul de mentenanță, este crucială pregătirea gazonului în prealabil. Pregătit corect, daunele sunt reduse, gazonul va putea face față scarificării și își va reveni mai repede.
Pentru început, eliberează complet gazonul, de la curățarea de resturile vegetale, pietre sau frunze căzute (mai ales pe timp de toamnă) și până la îndepărtarea mobilierului și a altor obiecte decorative sau echipamente de întreținere.
De asemenea, amintește-ți să protejezi sistemul de irigare: în cazul în care ai aspersoare, ocupă-te să le maschezi corespunzător pe durata desfășurării lucrării.
Vei avea rezultate optime dacă scarifici doar atunci când solul are un nivel optim de compactare, respectiv uscat la suprafață, semn că rădăcinile sunt puternice, iar plantele gazonului vor rezista în timpul scarificării.
Totuși, în situația în care observi că solul este compactat după traficul intens sau alte activități care au solicitat sau stresat gazonul, poate fi nevoie să aerezi solul. Aerarea consta în producerea de găuri în solul gazonului, cu ajutorul unei furci (pentru grădinile de dimensiuni reduse) sau cu un aerator profesional (pentru suprafețele mari).
Menționăm că atunci când le planifici împreună, aerarea se va face doar după scarificare.
În urma acesteia, nutrimentele, aerul și apa vor putea pătrunde adânc în sol, iar dacă te pregătești și de supraînsămânțare, este susținută germinarea semințelor, respectiv dezvoltarea plantelor cu rădăcini puternice.
Totodată, înainte de procedeul de scarificare, îndepărtează buruienile perene, cum sunt păpădia și pirul, pentru a stopa răspândirea lor. Toamna este momentul ideal să le înlături, pentru a evita apariția lor masivă în primăvară.
Nu omite îndepărtarea buruienilor înainte de a scarifica: în timpul procedurii, scarificatorul va scoate rădăcinile lor și le va distribui pe gazon. Multe plante invazive se pot reface chiar și dintr-o bucată de rădăcină, conducând la o invazie sezonul următor.
În raport cu scarificarea, este preferabil să erbicidezi cu 1-2 luni înainte de a scarifica, iar după scarificare, nu mai aplica erbicide. Reține că pentru următoarea erbicidare se așteaptă până primăvara.
Succesul scarificării este determinat și de tunderea adecvată: înălțimea recomandată este cea efectuată cu mașina de tuns setată la treapta minimă. Dacă firele de iarbă sunt prea lungi, scarificarea nu va fi eficientă.
Având în vedere că scarificarea este planificată primăvara sau toamna, zilele sunt mai scurte și lumina mai redusă, așa că gazonul se menține la înălțimea de 4-5 cm, față de vara, când este tuns la aproximativ 3 cm.
La scarificare, este nevoie să tunzi cât mai scurt, pentru ca scarificatorul să poată pătrunde la stratul vegetal.
RECOMANDĂRI LA SCARIFICARE
Scarificatoarele profesionale sunt prevăzute cu un set de lame verticale care se rotesc înspre suprafața solului. La contactul cu stratul vegetal, lamele taie prin el și îl aduc la suprafață, eliminând și mușchiul.
În cadrul procesului nu este tăiat doar stratul vegetal, ci și firele de iarbă – este inevitabil. Nu te îngrijora: tocmai acest stres la care este supus gazonul acum stimulează creșterea de lăstari noi.
- La scarificare, solul trebuie să fie uscat;
- Atunci când utilizezi un scarificator, aplică metoda utilizată la tunderea gazonului: plimbă scarificatorul pe întreaga suprafață. Adaptează procesul de scarificare în funcție de cazul tău, dar nu staționa prea mult pe o porțiune – scarificatorul ar putea intra prea adânc, provocând daune rădăcinilor;
- La prima trecere, setează scarificatorul pe o treaptă mai înaltă, pentru a evita pătrunderea în sol și afectarea rădăcinilor;
- La cea de-a doua traversare, ajustează înălțimea în funcție de cât de gros este stratul de materie vegetală;
- La fiecare traversare a grădinii, adună tot ce a rezultat în urma scarificării.
CUM POȚI EVITA ACUMULAREA DE THATCH ÎN VIITOR?
Acumularea de thatch este un proces natural și nu poate fi împiedicat. Ceea ce poți face tu este doar să controlezi stratul care se formează, prin menținerea unui regim optim de îngrijire.
Efectuează corect tunderea gazonului: cât timp tunzi la înălțimea potrivită, urmând un plan stabilit, vârfurile firelor de iarbă se vor descompune treptat sub acțiunea factorilor de mediu (umiditate, lumină).
Dacă nu cosești regulat, în urma tunderii vor rezulta fire mai lungi, care nu se descompun în timp util și vor contribui la formarea stratului de thatch.
Bineînțeles, cel mai bine este să utilizezi o mașină de tuns iarba prevăzută cu sac colector, pentru a te asigura că în urma cosirii nu va rămâne o cantitate mare de materie vegetală.
CARE SUNT ECHIPAMENTELE RECOMANDATE PENTRU SCARIFICARE?
Pe piața de profil există o gamă variată de scarificatoare care se diferențiază prin caracteristici, indicații de utilizare, suprafața pentru care sunt recomandate și preț de achiziție. Documentează-te înainte de a alege un scarificator, ținând cont în special de suprafața de lucru recomandată de furnizor.
Dacă îngrijești o grădină de dimensiuni reduse și gazonul tău necesită doar o scarificare superficială, atunci este de ajuns să folosești o greblă de scarificare.
Pentru un plus de eficiență, există și varianta utilizării unui scarificator manual, care te va ajuta să finalizezi rapid operațiunea.
În final, pentru grădinile de dimensiuni mari, grădinarii pasionați investesc în scarificatoare profesionale, care pot fi electrice (cu alimentare la rețea) sau pe benzină (pentru gazonul extins pe suprafețe mari).
Ceea ce este important la achiziționarea scarificatorului și, de altfel, a oricărui alt echipament de întreținere a gazonului, este să evaluezi corect caracteristicile tehnice, pentru a-ți ușura responsabilitățile. Spre exemplu, este practic să lucrezi cu un scarificator prevăzut și cu sac de colectare, pentru a reduce timpul alocat lucrărilor efectuate în curte.
CE TREBUIE SĂ FACI DUPĂ SCARIFICARE?
La finalul scarificării, este important să faci și supraînsămânțarea, fertilizarea și irigarea, pentru a susține revenirea gazonului.
Deși este un proces brutal, scarificarea este necesară pentru întreținerea gazonului pe termen lung. Așa cum am menționat și mai sus, stratul de thatch se formează în mod natural și nu vei putea stopa apariția lui, însă îl poți elimina regulat (recomandarea noastră este de două ori pe an pentru un gazon matur, care are deja 3 ani) pentru a-i asigura gazonului un aport optim de apă și nutrimente și circulația aerului la nivelul solului.
Imediat după, mai ales dacă ai scarificat pentru prima dată, aspectul gazonului poate fi ușor dezolant. Dar rezultatele scarificării, pe care le vei observa în următoarele 4-6 săptămâni, îți vor depăși așteptările: gazonul va fi sănătos și chiar mai verde decât înainte.
Pentru a te asigura că vei curăța grădina de resturile vegetale rezultate în urma scarificării, mai poți trece cu mașina de tuns gazonul pe întreaga suprafață.
De asemenea, în urma scarificării vei observa că au ieșit la iveală zone vulnerabile ale gazonului, ceea ce reprezintă momentul perfect pentru supraînsămânțare. Cel mai bine este să folosești semințe din aceeași specie precum cea existentă deja în gazon. Unele specii de plante de gazon pot fi dominante în raport cu cele existente, iar gazonul se poate dezvolta în nuanțe diferite, neuniform etc.
În ceea ce privește reluarea lucrărilor de întreținere după ce gazonul și-a mai revenit, va fi nevoie să ajustezi ritualul următoarele tunderi trebuie efectuate la o treaptă mai înaltă față de cea obișnuită, iar irigarea se va face conform perioadei și condițiilor meteo recente (precipitații, temperaturi).
Știm că scarificarea este una dintre lucrările cheie pentru un gazon sănătos, așa că dacă ai nevoie de ajutor suplimentar, te invităm pe grupul Gazonul, pe Facebook și pe Instagram, unde postăm constant informații utile despre îngrijirea corectă a gazonului.