Ingrijirea gazonului iarna
Iarna este anotimpul in care gandul ne sta cel mai putin la ingrijirea gazonului. Exceptand cazurile in care ne aflam in zone unde iernile sunt blande, cu siguranta am pus masina de tuns iarba in magazie si ne-am pregatit pentru cateva luni de relaxare inainte sa incepem programul de ingrijire a peluzei.
După întreținerea gazonului de peste an, iarna pare că activitatea din grădină ia o pauză. Mașina de tuns gazonul e pusă deoparte în siguranță, sistemul de irigare este închis și protejat de îngheț, iar pregătirile de iarnă s-au desfășurat cu succes. Este, într-adevăr, timpul pentru un moment de relaxare și recuperare a forțelor, chiar o perioadă în care poți să continui documentarea înainte de un nou sezon. Dar gazonul are în continuare nevoie să știe că nu l-ai uitat. De aceea îți propunem câteva metode prin care să ai grijă de gazon pe timp de iarnă.
Îngrijirea din iarnă e mai simplă după întreținerea de toamnă
Aerarea, scarificarea, fertilizarea sunt lucrările de toamnă necesare pentru ca gazonul să reziste cu bine pe timp de iarnă. Aceste procedee se realizează cel târziu la mijlocul lunii octombrie, astfel încât gazonul să aibă timp suficient să își revină de pe urma stresului. Scarificarea, aerarea și chiar tunderea gazonului reprezintă, inevitabil, un stres mai mare sau mai mic pentru gazon. Însă fără aceste lucrări peluza nu va arăta așa cum îți dorești de la un gazon profesional. Temperaturile foarte scăzute nu contribuie în mod pozitiv la refacerea gazonului, motiv pentru care e bine să planifici întreținerea din timp și să realizezi lucrările înainte să fie prea târziu.
Excepția o reprezintă fertilizarea gazonului, care trebuie realizată de două ori în timpul toamnei: prima dată la începutul sezonului, după stresul din vară, pentru a contribui la revenirea și dezvoltarea firelor de gazon printr-un adaos de azot, iar a doua oară la final de sezon. Fertilizarea de toamnă, cea care pregătește gazonul pentru lunile de iarnă, asigură necesarul de substanțe nutritive de care gazonul se va folosi în lunile de iarnă. Ținând cont că sunt șanse mari ca gazonul să stea o perioadă bună sub un strat de zăpadă, rădăcina este elementul principal. Ea trebuie să fie bine dezvoltată, căci firele aflate la suprafața solului vor înceta din creștere odată cu temperaturile de îngheț, iar sub zăpadă nu vor avea parte de lumină. Gazonul intră astfel în stare de repaos.
Ultima tundere a gazonului înainte de venirea iernii
Gazonul trebuie tuns la o înălțime de 4 cm înainte de primul îngheț. Lăsat prea înalt, firele de iarbă vor fi culcate la sol de către ger, pași, vânt și zăpadă. Mai mult, zăpada care staționează timp îndelungat pe gazon duce la un nivel înalt de umiditate la topire și acest factor crește șansele de îmbolnăvire a gazonului.
Curăță gazonul de frunze
Nu lăsa frunzele să staționeze pe gazon. Prezența lor poate să ducă la mucegaiuri, pete moarte în peluză și formarea mușchiului. În perioada toamnei este necesar să cureți grădina cât mai des, pentru că frunzele căzute mențin umbră într-o perioadă cu mai puțină lumină decât este ideal pentru gazon. Înainte de prima zăpadă, frunzele lăsate pe gazon sunt un risc de boli, așa că este cu atât mai important să păstrezi un gazon curat.
Eliberează pe cât posibil gazonul de obiecte care pot să îl compacteze
Dacă ai posibilitatea, eliberează gazonul de obiectele care se află pe suprafața sa, în special dacă sunt de mari dimensiuni sau dacă s-au aflat pe acel loc timp îndelungat. Solul se compactează pe timpul iernii din cauza zăpezii care staționează o perioadă îndelungată. Dacă ai alte obiecte în curte, jucării și mobilier de grădină aflat pe gazon, acele zone vor avea de suferit din cauza masei suplimentare de zăpadă care presează solul și pot să creeze porțiuni de iarbă moartă. La topirea zăpezii vei observa că gazonul este mult mai rar față de zonele care nu au fost afectate. În primăvară va fi nevoie să aerezi și să supraînsămânțezi pentru a rezolva problema.
Verifică ocazional gazonul în timpul iernii pentru a vedea starea acestuia și pentru a face ajustări dacă e necesar.
Evită traficul intens pe gazonul acoperit cu zăpadă
Iarba devine mai sensibilă pe timpul sezonului rece chiar și dacă o tunzi la înălțimea corespunzătoare. Este ideal să eviți călcarea ei mai ales atunci când sunt temperaturi de îngheț și, în general, orice presiune pe firele de gazon ar trebui evitată. O problemă apare atunci când se formează poteci, după care își revine greu în primăvară.
Evită, așadar, situațiile în care se formează poteci pe gazon în detrimentul aleilor special prevăzute pentru trafic. O metodă eficientă prin care poți rezolva problema este să menții aleile curate, pentru a încuraja utilizarea lor.
Dacă e mai bine să nu te plimbi prea mult pe gazon în timpul iernii, mașina categoric nu trebuie parcată pe gazon. Compactează iarba și solul atât de tare încât omoară gazonul în zona afectată. La prima ocazie vor apărea și musafiri nepoftiți precum pir și alte buruieni acolo unde au staționat mașini.
Evită depozitarea zăpezii pe gazon
Atunci când cureți aleile de zăpadă, ea tot ajunge undeva. Ideal este ca zăpada să fie bine distribuită pe o suprafață cât mai extinsă pentru a nu exista diferențe între diferitele zone ale grădinii. Dacă folosești o freză de zăpadă pentru curățarea aleilor, ea va arunca zăpada adunată într-o parte, pe măsură ce parcurgi suprafața de curățat, funcționând la fel ca o mașină de tuns gazonul fără sac colector.
Utilizarea sării pentru topirea zăpezii de pe gazon nu e recomandată
În cazul în care vrei să scapi de gheață și zăpadă utilizând sare, asigură-te că o aplici doar pe alei și că nu ajunge accidental pe gazon. Sarea îl afectează deoarece crește concentrația din sol și accelerează evaporarea apei. Acționează asupra procesului de osmoză și împiedică transferul apei din sol către rădăcinile firelor de iarbă. Efectul vizibil în primăvară este dat mai ales prin comparație cu restul grădinii. Vei observa un gazon rărit și îngălbenit acolo unde a fost afectat de sare.
Alternative pentru eliminarea zăpezii și împotriva formării de gheață sunt clorurile de calciu, magneziu sau potasiu. Însă, chiar și aceste soluții alternative afectează stratul de sub zăpadă, fie că este piatră, asfalt sau plante. Le poți combate prin spălarea cu apă dacă prognoza meteo nu anunță temperaturi de îngheț în următoarele zile, altfel e mai bine să le eviți.
Atunci când te confrunți cu gheață pe alei, poți apela la o strategie diferită, și anume utilizarea unor soluții antiderapante. Aplicarea nisipului, de exemplu, împiedică alunecarea pe zăpadă, îmbunătățește drenajul solului pe termen lung și te scutește de problemele cauzate de sare.
Topirea zăpezii poate semnala probleme de drenaj
Staționarea apei pe sol și prezența mușchiului sunt indicii ale unui drenaj ineficient sau ale unui sol compactat. După ce dispare zăpada, vei putea observa dacă apa staționează în anumite zone, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de o aerare la schimbarea sezonului.
Menținerea unui grad înalt de umiditate la suprafața solului reprezintă un risc mare și un factor negativ pentru gazon din două puncte de vedere diferite: la suprafața solului și la nivelul rădăcinilor. Rădăcinile rămân fără apă, căci aceasta este împiedicată să ajungă adânc în sol. La suprafață se menține umiditate crescută, propice bolilor, fungilor și mușchiului.
Iarnă fără zăpadă și cu temperaturi pozitive?
Schimbările climatice pot să ducă la anotimpuri neobișnuite, cum ar fi ierni în care zăpada întârzie să apară sau ninge doar câteva zile în cursul întregului sezon. E posibil să existe perioade în care și temperaturile sunt surprinzătoare, în general fiind mai mari decât e de așteptat. În acest caz va trebui să te adaptezi la nevoile gazonului în noua situație. Bineînțeles, e un proces care necesită atenție și observare atentă a grădinii pentru a-i cunoaște nevoile dintr-o privire.
Lipsa zăpezii, a precipitațiilor de orice fel și temperaturi pozitive, deci fără îngheț, înseamnă curând un gazon deshidratat. Va fi nevoie să îi oferi apă, mai ales dacă observi că pașii sunt vizibili în urma ta, culoarea devine mai degrabă verde-albăstruie și firele de iarbă au tendința de a se răsuci către interior. Acestea sunt toate semne că gazonul duce lipsă de apă.
În astfel de condiții nu trebuie să te uimească dacă iarba continuă să crească, mai ales dacă soarele e generos cu lumina. Odată ajuns la o înălțime de 6 cm va fi nevoie să îi scurtezi puțin vârfurile, 1-2 cm. Tunde gazonul doar dacă nu e înghețat și este uscat. Un compromis de menținere la 5 cm înălțime este recomandat într-o situație de acest fel. Dacă nu se anunță zăpezi, atunci gazonul are o suprafață rezonabilă prin care să se bucure de lumină și să creeze clorofilă. Dacă sunt prevăzute condiții de iarnă, este la limita de protecție împotriva fungilor.
Lipsă zăpezii și prezența luminii este valabilă pentru toată grădina, inclusiv pentru posibilele buruieni care așteaptă să răsară cu prima ocazie. Cu vigilență și grijă, poți să le scoți din gazon imediat ce le observi. Continuând să tunzi când este nevoie vei contribui în mod pozitiv la controlul buruienilor din grădină.
Îngrijirea gazonului pe timp de iarnă implică mai puțină activitate, dar e bine să fii pregătit din timp pentru orice posibilitate ca să știi cum să acționezi sau cum să rezolvi atunci când vei avea ocazie. Astfel, gazonul va fi pregătit să treacă de sezonul geros cu bine, în timp ce tu poți să ai parte de o iarnă liniștită în casă, împreună cu familia. Între timp, vizionează materialele video pe care ți le-am pregătit pe canalul de Youtube Gazonul și vei știi cum să procedezi cu întreținerea gazonului la fiecare pas. După așa grijă, gazonul te va întâmpina vesel în primăvară, iar tu vei avea forțe proaspete pentru un nou sezon!